CIASTKO FRANCUSKIE Z KREMEM CZEKOLADOWYM


Sezon działkowy w pełni i trochę brak mi czasu na siedzenie w kuchni tym bardziej, że pogoda jest przepiękna 🌞 to korzystamy z uroków wiosennych.
Dzisiaj wrzucam szybki, prosty i smakowity przepis: ciacho do kawy i nie tylko.
U mnie ciastka po wyciągnięciu z piekarnika przetrwały tylko 15 minut 🙉 zostały zjedzone w trybie natychmiastowym👍



Potrzebne Ci będzie:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
2 banany 🍌,
trochę nutelli około 4-5 łyżek lub kremu czekoladowego,
1 jajko,

Ciasto pokroiłam wzdłuż na 5 części. Każdy kawałek posmarowałam nutellą i poukładałam pokrojone w krążki banany do połowy paska - tak jak na zdjęciu.
Ciastko złożyłam na pół, zrobiłam 3 nacięcia nożem, a widelcem przyciskałam boki, aby krem nie wypłynął ze środka podczas pieczenia.

Na koniec posmarowałam ciastka rozkłóconym jajkiem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 200°C Piekłam 20 minut do uzyskania złotego koloru 😀

PYCHOTKA





Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

POTRAWKA Z KURCZAKA

Dzisiaj podzielę się z Wami moim sposobem na wykorzystanie mięska z rosołu. Nie zawsze zostaje, ale zdarza się że jednak zostanie. I co wtedy? Oto moja propozycja...
Czasami specjalnie więcej gotuję mięsa, aby zostało, ponieważ nie muszę już głowić się co mam zrobić na obiadek :-) 
Do tego przepisu wykorzystałam malutkie  mrożone marchewki do kupienia chyba w każdym sklepie. Jeżeli takich nie macie równie dobrze może być zwyczajna marchewka pokrojona w słupki.
Zamiast marchewki i groszku można użyć np brokuł :-)


Zapraszam do wypróbowania przepisu 🌷




Potrzebne Ci będzie:
3-4 udka\ćwiartki ugotowane z rosołu, może też być mięsko wieprzowe,
pół puszki groszku,
pół opakowania mrożonych małych marchewek,
1,5 l rosołu,
2 łyżki śmietany 18%,
1 pęczek koperku, 
2 łyżki masła i mąki,
Przyprawy: przyprawa gyros, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, trochę soli,


Zamrożoną marchewkę ugotowałam prawie do miękkości. Groszek przelałam czystą wodą i zostawiłam na sitku, aby osączyć z wody. Ugotowane ćwiartki obrałam ze skóry i kości, a następnie pokroiłam na mniejsze kawałki.

Na głębokiej patelni zrobiłam zasmażkę z masła i mąki energicznie mieszając oczywiście na małym ogniu. Następnie połączyłam ze śmietaną. Do zasmażki wlałam rosołek i mieszałam chwilę, aż wszystko ładnie się połączyło.

Do gotowego wywaru dodałam mięsko oraz warzywa, doprawiłam do smaku solą oraz dodałam małe łyżkę gałki muszkatołowej - wymieszałam. Na koniec dodałam pyszny, zdrowy i aromatyczny koperek. Można to pominąć jak ktoś nie lubi lub zwyczajnie zapomnieliście kupić ☺ tak się zdarza!

Danie smakuje rewelacyjnie z każdym dodatkiem. Makaron, kluski, ryż czy z bułką.











Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)



BABKA KOKOSOWA


Naszła mnie dziś ochota na babkę kokosową. Dlaczego kokosową? Bo uwielbiam kokos w każdej postaci :-) Wczoraj kupiłam od pewnego Pana Krzysztofa świeżutkie jajeczka od szczęśliwych kurek więc działam. Babkę można zrobić w keksówce czy też w foremce z kominkiem.

Zapraszam do wypróbowania przepisu🌹




Potrzebne Ci będzie:
2 szklanki mąki,
1 i 1\4 szklanki wiórek kokosowych,
5 jajek,
1 szklanka mleka,
1 szklanka oleju,
2 łyżki proszku do pieczenia,
skórka z 1 cytryny,

W pierwszej kolejności należy sparzyć cytrynę wrzątkiem i zetrzeć  skórkę.

Do miksera wlałam olej, wsypałam cukier i cukier waniliowy - zmiksowałam do momentu połączenia się produktów. 

Nie przerywając miksowania, wbijałam po 1 jajku.

W osobnej misce mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia oraz dodałam wiórka kokosowe - wymieszałam i porcjami dodawałam do masy jajecznej na przemian z mlekiem. 
Na koniec dodałam startą skórkę cytrynową.

Keksówkę czy foremkę do babki wysmarować należy tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Ja piekłam w sylikonowej foremce więc tą czynność pominęłam.
Piekarnik nagrzałam do 160°C i piekłam 80 minut.
Jeżeli babka w połowie czasu za szybko będzie robić się brązowa proponuję przykryć folią aluminiową.
 
Po upieczeniu wystudzić i polać lukrem lub cukrem pudrem. My nie przepadamy za lukrem więc wybrałam tą drugą opcję.




Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

PLACUSZKI Z PIERSI KURCZAKA Z PAPRYKĄ

Placuszki z kurczaka z czerwoną papryczką połączone z żółtym serkiem - PYCHOTKA!!! Najlepsze są na ciepłe z uwagi na znajdujący się w środku ser żółty, który pod wpływem ciepła ciągnie się jak cukierek krówka :-) moja rodzinka je uwielbia.

Zapraszam do wypróbowania przepisu🌹

Potrzebne Ci będzie:
2 piersi z kurczaka
1 większa czerwona papryka,
4 jajka,
15-20 dag potarkowanego żółtego sera,
natka pietruszki,
przyprawy: sól, przyprawa do kurczaka

Pierś kurczaka pokroiłam w nie za dużą kostkę, około 1,5cm. Przełożyłam do miski , w której będę wszystko razem mieszać. Następnie dodałam pokrojoną czerwoną paprykę w drobną kostkę, posiekaną natkę pietruszki oraz potarkowany żółty ser.

Na koniec wbiłam jajka, wymieszałam. Drewnianą łyżką nabierałam porcję mieszanki mięsnej i smażyłam na rozgrzanej patelni na olej. Po usmażeniu kotleciki wyjęłam na ręcznik papierowy, aby osączyć kotleciki z oleju.






Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

KLUSKI ŚLĄSKIE

Kluski śląskie co prawda są trochę pracochłonne, ale ich smak z sosikiem wynagradza ten czas :-) Oto mój sprawdzony przepis na kluski.
Ziemniaki należy wcześniej ugotować i ostudzić. Mogą być nawet takie z poprzedniego dnia. Nic nie może się zmarnować. Zasada jest ta sama. Nie ważne z ilu kg ziemniaków zrobicie kluski. Ważne, aby całą porcję podzielić na 3 i dodać mąki ziemniaczanej. Wszystko jest opisane poniżej.

Zapraszam do wypróbowania przepisu🌹



Potrzebne Ci będzie:
1 -1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
1 jajko,
około 1 szklanka mąki ziemniaczanej,


Ugotowane ziemniaki przełożyłam do miski, wyrównałam powierzchnię i podzieliłam na 3 mniej więcej równe części. Jedną część wyjęłam i w to miejsce wsypałam tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Następnie dodałam jedno całe jajko i wszystko razem wyrobiłam na jednolitą masę. Można dodać dodatkowo trochę soli.

Z powstałego ciasta rwałam kawałki ciasta i formowałam kulki w wielkości trochę mniejsze niż mandarynka. Na końcu w środku kulki zrobiłam dziurkę.
Surowe kluski ugotowałam w gotującej się wodzie i podałam z pysznym sosikiem powstałym z mięska z szynki.





Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

PIERŚ KURCZAKA W SOSIE KOPERKOWYM Z PIECZARKAMI

Nasz dzisiejszy obiadek był na szybko, ponieważ mieliśmy zwiedzanie szkoły podstawowej 😊 Córka od września idzie do pierwszej klasy. Emocji było tyle, że do późnego wieczora wspominała jak bardzo się jej podobało w szkole. 
Na pichcenie nie miałam czasu więc zrobiłam oto takie danie. Smakowało wszystkim 😊
Zapraszam do wypróbowania przepisu 🌹



Potrzebne Ci będzie:
2 piersi z kurczaka,
400 ml śmietany 18%, 
1 średnia cebula,
30 dag pieczarek,
1 pęczek koperku,
1 plaska łyżka gałki muszkatołowej,
tłuszcz do smażenia,

W pierwszej kolejności przygotuj 2 patelnie. Jedną większą, głęboką. Drugą standardową taką mniej więcej 25cm szerokości.

Cebulkę pokroiłam w półksiężyce i usmażyłam na głębokiej patelni na oleju. W między czasie pokroiłam pierś kurczaka w paski i przyprawiłam solą oraz pieprzem ziołowym.
Mięsko usmażyłam na drugiej patelni na masełku z obu stron dość krótko, około 2 minuty.  Gotowego kurczaka przełożyłam do usmażonej na złoty kolor cebulki, wlałam całą śmietanę i wymieszałam. Chwilkę dusiłam, aby składniki połączyły się.

Pieczarki pokroiłam w paski i usmażyłam na tej samej patelni co smażył się kurczak.               Gotowe dodałam do mięsa i posypałam pokrojonym koperkiem.
Na koniec do smaku dodałam 1 płaską łyżeczkę gałki muszkatołowej, wymieszałam .
Podałam z makaronem.

Równie dobrze będzie smakować z ryżem czy kopytkami mniam 😋






Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

CIASTO JOGURTOWE

Ciasto jogurtowe na pewno znacie. Jest bardzo szybkie w wykonaniu i świetnie się sprawdza jak mają nas odwiedzić niezapowiedziani goście. Uwielbiam je do porannej kawki czy tak po prostu coś słodkiego na ząb.
 
Jak macie w kuchni małych chętnych pomocników to z pewnością sprawi im wielka frajda w przygotowaniu tego łakocia. A to, że kuchnia będzie trzy razy bardziej brudna niż powinna to... hmm ważniejszy moim zdaniem jest uśmiech i radość dziecka, prawda?
Do odmierzenia wszystkich składników użyłam tego samego kubeczka po jogurcie.                     Mały kubeczek jogurtu ma dokładnie 150ml więc pozostałe składniki bardzo łatwo odmierzyć.
 
Zapraszam do wypróbowania🌹

Potrzebne Ci będzie:
450 ml mąki,
300 ml cukru,
150 ml jogurtu naturalnego,
150 ml oleju,
3 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cytryna,
tłuszcz i bułka tarta do formy,

Jajka razem z cukrem ubiłam mikserem, aż cukier się roztopił, a masa zrobiła się prawie biała, taka kremowa. Ciągle ubijając wlałam olej.
 

Mąkę przesiałam wraz z proszkiem do pieczenia, dodałam do masy jajecznej. Włączyłam robot na średnie obroty - wymieszałam. Dodałam jogurt.
Cytrynę sparzyłam wrzątkiem, skórkę starłam do ciasta  i dodałam dodatkowo sok z pół cytryny. Wszystko wymieszałam i przelałam do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypaną lekko bułką tartą. Piekłam w temperaturze 190°C przez 45 minut.
 

Po upieczeniu ciasto można polać lukrem. Ja tego nie zrobiłam ponieważ moi domownicy nie przepadają za lukrem więc posypałam cukrem pudrem.
Smacznego ☺





Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

KOTLECIKI Z PIERSI KURCZAKA Z MARCHEWKĄ


Jeżeli znudził się Wam tradycyjny kotlet z piersi kurczaka to zapraszam do wypróbowania tego zdrowego i pysznego przepisu.
Kotleciki zapiekane w piekarniku bez tłuszczu!!!




Potrzebne Ci będzie:
2 piersi z kurczaka,
2 marchewki,
1 jajko
2 szklanki płatków kukurydzianych,
Przyprawy - po 1 łyżce: słodka papryka,
lubczyk lub bazylia, 
przyprawa do kurczaka,

Pierś kurczaka pokroiłam w małą kostkę, dodałam potarkowane na marchewki i przyprawy. Wszystko razem wymieszałam.

Płatki kukurydziane rozdrobniłam na mniejsze kawałki i wymieszałam razem z mięsem i przyprawami.

Z powstałej masy formowałam kotleciki i układałam na papierze pergaminowym.
Piekłam w piekarniku w temperaturze 175°C przez około 20 minut.

Życzę smacznego😊








Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

MUFFINKI Z BANANAMI

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na muffinki z bananami z gazetki "Smaczne i zdrowe" - domowe ciasta i ciasteczka. Są pachnące bananami i niezwykle aromatyczne.
Zapraszam do wypróbowania 😊



Potrzebne Ci będzie:
1 i 3/4 szklanki mąki,
2 duże dojrzałe banany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 szklanki cukru,
1/2 szklanki rodzynek,
90 g rozpuszczonego masła,
2/3 szklanki mleka,


Przygotuj dwie miski. Do jednej wrzuciłam pokrojone banany, zalałam mlekiem. Widelcem rozgniotłam na papkę, odstawiłam.
W drugiej misce połączyłam pozostałe składniki czyli mąkę, proszek, masło, cukier, rodzynki. Obie masy lekko połączyłam drewnianą łyżką - nie mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Gotową masą napełniłam papilotki i piekłam muffinki w temperaturze 180C przez 25 minut.

Smacznego🌹









Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

CIASTECZKA BEZ JAJEK

Nie wiem jak Wy, ale my tzn ja i moja córcia uwielbiamy pichcić 😊 muffinki i ciasteczka to jej ulubiona dziedzina kulinarna 😊 co chwilę by coś piekła. A więc jajka, mąka czy proszek do pieczenia nawet nie ma mowy, aby zabrakło w domu. Zapasy muszą być 🙉
Któregoś razu na facebooku w pewnej grupie kulinarnej baaardzo na czasie były ciasteczka 3 składnikowe. Wyglądały apetycznie, ale jedno mnie dziwiło, że bez jajek i cukru!!! Zrobiłam je po jakimś miesiącu namysłu czy warto? Wiecie co? Kobitki z grupy kulinarnej miały rację - są przepyszne i mięciutkie😋
Zapraszam do wypróbowania🌹



Potrzebne Ci będzie:
50 dag masła (KASIA),
50 dag mąki,
50 dag zmielonego twarogu,

Wszystkie składniki zagnieść, zwinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę.  Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5mm i wycinać ulubione kształty. Ciastka piec w temperaturze 180°C na złoty kolor. Jak lekko przestygną posypać cukrem pudrem.
Smacznego🌹









Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

CHLEBEK BANANOWY