WIOSENNA SAŁATKA


Kolejna sałatka, która świetnie nadaje się na święta Wielkanocne.  Pachnie wiosennie, bardzo łatwa i szybka do zrobienia.  Udało mi się ją odnaleźć wśród sterty pozostałych przepisów :-) jeżeli jeszcze nie wiecie jaką zrobić sałatkę to zapraszam do wypróbowania 🌹


Potrzebne Ci będzie:
2 szt ogórków szklarniowych,
1 czerwona papryka,
1 pęczek rzodkiewki,
25 dag sera żółtego,
5-6 jajek,
1 łyżka jogurtu i majonez,
sól, pieprz,

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę. Ser i rzodkiewkę i paprykę również pokroić w kosteczkę.
Wszystko doprawić do smaku i wymieszać w misce z majonezem i jogurtem.

PYSZNOŚCI👍😋






Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

PASTA RYBNA Z JAJKIEM



Oto moja propozycja na pyszną i zdrową pastę na kanapki, która robi się dosłownie 5 minut. Dodatkowo można dodać pół kostki twarożku śmietankowego, tym razem zrobiłam bez. 


Potrzebne Ci będzie:
3 ugotowane jajka,
1 puszka ryby w oleju,
pół pęczka szczypiorku,
1 łyżka jogurt naturalnego lub majonezu,

Ugotowane jajka potarkować do miseczki, rybę odcedzić z zalewy i przełożyć do miseczki z jajkami. Szczypiorek drobno posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami. 
Wszystko razem pognieść widelcem z odrobiną soli i wymieszać z jogurtem lub majonezem. PYSZNOŚCI ❤




Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

BABKA WIELKANOCNA

Witajcie ☺ święta Wielkanocne tuż tuż 🐣🐥🐰więc podzielę się z Wami pyszną i wilgotną babką. Przepis dostałam od ukochanej Kamili D. którą gorąco pozdrawiam😘
Zapraszam do wypróbowania przepisu🌹

Potrzebne Ci będzie:
6 jajek,
6 łyżek oleju,
3/4 szklanki cukru,
1,5 szklanki mąki pszennaj,
1 budyń b/cukru (mąka ziemniaczana)
1,5 łyżeczki proszku lub sody,
40 dag owoców (kroje na drobniutką kostkę) gruszki, jabłka, wiśnie, morele,
opcjonalnie bakalie typu skórka pomarańczowa,
mak nie mielony tak z 2 łyżki,
jakiś olejek lub wanilie lub alkohol np rum

Mąkę, budyń i proszek do pieczenia łączymy razem.
 
Białka z solą spieniać stopniowo i ubić na sztywno, dodać cukier - ubijać nadal na max obrotach około 8 minut.
Dodajemy żółtka połączone z olejem i kręcimy jeszcze 4 minuty.
Zwalniamy obroty i wkręcamy delikatnie mąkę, delikatnie miksujemy do całkowitego połączenia składników.
Wsypujemy owoce i bakalie już nie miksujemy tylko wmieszać łyżką.
 
Wstawiamy do zimnego piekarnika na 55 minut nastawiamy temp 170°C
Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, przestudzić iwyjąć z blachy.

Opcjonalnie polać polewą.
 
Polewa :
1/4 szklanki mleka
gorzka czekolada
2 łyżki kakao
Cukier tak z 3 łyżki
 
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy po kolei połamana czekoladę , kakao , cukier ciągle mieszamy aż się połączy i zacznie się tężeć, ale by nie zawrzała. 
Polewamy i dekorujemy :)



Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

CIASTO ANANASOWIEC


Kto zna ciasto Ananasowiec? Chyba każdy i jak do tej pory nie znam też osoby, której by nie smakowało to ciasto. Bardzo ładnie pachnie kokosem, a ananas który znajduje się w masie budyniowej sprawia, że ciasto nie jest aż tak słodkie.
Zapraszam do wypróbowania🌹☺

Potrzebne Ci będzie:

BISZKOPT:
5 jajek,
3 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3\4 szklanki cukru,
1 łyżka proszku do pieczenia,

MASA BUDYNIOWA:
1 budy śmietankowy,
1 puszka ananasów w plastrach,
3\4 szklanki wody,
1\2 szklanki cukru,
1 kostka margaryny KASIA,

BEZA KOKOSOWA:
5 białek,
100g wiórek kokosowych,
3\4 szklanki cukru,


Ciasto zaczynam od ugotowania budyniu, ponieważ musi bardzo dobrze ostygnąć, a to trochę trwa. Musi być chłodny!!! A więc. Budyń dokładnie mieszam z wodą, tak aby nie było grudek. Zalewę z ananasów nie wylewam tylko zagotowuję wraz z cukrem i do gotującej się wody wlewam budyń - energicznie mieszam i odstawiam do ostudzenia. Co jakiś czas budyń mieszam, aby szybciej się wystudził.

Teraz czas na biszkopt. Jajka muszą być dobrze schłodzone, aby ubiła się piana z białek. No i trzeba uważać, aby do białek podczas oddzielania od żółtek nie dostała się najmniejsza skorupka, ponieważ wtedy nie ubijemy piany 😒 najlepiej każde jajko rozdzielać nad miseczką, a nie nad misą miksera.

Moja rada: ja jak ubijam pianę z białek to nie włączam robota od razu na najwyższe obroty, tylko stopniowo. Na początek miksuję na średnich obrotach do momentu, aż z białek zrobi się taka piana, tedy wiem, że są dobrze napowietrzone. Dopiero wtedy zwiększam obroty!!!

Z białek ubijamy pianę na sztywno, dodajemy cukier i miksuję dalej, ale już nie na najwyższych obrotach tylko na "3" do momentu aż cukier się roztopi. Następnie wrzucam żółtka i jeszcze dosłownie chwilkę mieszam mikserem.
Mikser wyłączam, dodaje obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie drewnianą łyżką łączę mąki z masą jajeczną. Naprawdę delikatnie!!! Muszą to być powolne ruchy łyżką, aby masa nie opadła.
Piekarnik nagrzewam do 170C, a w między czasie blaszkę do ciasta wykładam pergaminem (same dno blaszki) wlewam masę jajeczną i piekę 25 - 30 minut.
Po upieczeniu wyciągam od razu biszkopt z piekarnika i rzut na podłogę waz z blaszką z około 40cm



Teraz bierzemy się za pyszną masę budyniową :-) Ananasa z puszki kroimy w małe kawałeczki. Ciepłą margarynę miksuję na najwyższych obrotach w mikserze, aż zrobi się puszysta. Do ubitej margaryny dodaje po trochu budyń miksując cały czas oraz pokrojonego ananasa. Masa gotowa :-)

Na wystudzony biszkopt wyłożyłam równomiernie masę budyniową i włożyłam ciasto do lodówki. Biszkopt można wcześniej lekko zwilżyć sokiem z cytryny i wody.

Pora na bezę kokosową. Białka ubijamy na sztywną pianę, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cukier. Chwilkę miksujemy. Wyłączamy mikser, wsypujemy wiórka kokosowe i mieszamy drewnianą łyżką, aż wszystko razem się połączy. Bezę pieczemy w tej samej foremce co piekł się biszkopt. Masę kokosową również wylewam na pergamin tak jak biszkopt. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 140C około 1 godzinę. Proszę pilnować, aby szybko się nie zarumienił, bo z piekarnikami to różnie bywa! Po upieczeniu bezy kokosowej studzimy ją o powoli odrywamy pergamin. Bezą
przykrywamy resztę ciasta i chłodzimy w lodówce.




Ciasto jest najlepsze na drugi dzień 😋☺
Polecam serdecznie👍




Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

CIASTKO FRANCUSKIE Z KREMEM CZEKOLADOWYM


Sezon działkowy w pełni i trochę brak mi czasu na siedzenie w kuchni tym bardziej, że pogoda jest przepiękna 🌞 to korzystamy z uroków wiosennych.
Dzisiaj wrzucam szybki, prosty i smakowity przepis: ciacho do kawy i nie tylko.
U mnie ciastka po wyciągnięciu z piekarnika przetrwały tylko 15 minut 🙉 zostały zjedzone w trybie natychmiastowym👍



Potrzebne Ci będzie:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
2 banany 🍌,
trochę nutelli około 4-5 łyżek lub kremu czekoladowego,
1 jajko,

Ciasto pokroiłam wzdłuż na 5 części. Każdy kawałek posmarowałam nutellą i poukładałam pokrojone w krążki banany do połowy paska - tak jak na zdjęciu.
Ciastko złożyłam na pół, zrobiłam 3 nacięcia nożem, a widelcem przyciskałam boki, aby krem nie wypłynął ze środka podczas pieczenia.

Na koniec posmarowałam ciastka rozkłóconym jajkiem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 200°C Piekłam 20 minut do uzyskania złotego koloru 😀

PYCHOTKA





Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

POTRAWKA Z KURCZAKA

Dzisiaj podzielę się z Wami moim sposobem na wykorzystanie mięska z rosołu. Nie zawsze zostaje, ale zdarza się że jednak zostanie. I co wtedy? Oto moja propozycja...
Czasami specjalnie więcej gotuję mięsa, aby zostało, ponieważ nie muszę już głowić się co mam zrobić na obiadek :-) 
Do tego przepisu wykorzystałam malutkie  mrożone marchewki do kupienia chyba w każdym sklepie. Jeżeli takich nie macie równie dobrze może być zwyczajna marchewka pokrojona w słupki.
Zamiast marchewki i groszku można użyć np brokuł :-)


Zapraszam do wypróbowania przepisu 🌷




Potrzebne Ci będzie:
3-4 udka\ćwiartki ugotowane z rosołu, może też być mięsko wieprzowe,
pół puszki groszku,
pół opakowania mrożonych małych marchewek,
1,5 l rosołu,
2 łyżki śmietany 18%,
1 pęczek koperku, 
2 łyżki masła i mąki,
Przyprawy: przyprawa gyros, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, trochę soli,


Zamrożoną marchewkę ugotowałam prawie do miękkości. Groszek przelałam czystą wodą i zostawiłam na sitku, aby osączyć z wody. Ugotowane ćwiartki obrałam ze skóry i kości, a następnie pokroiłam na mniejsze kawałki.

Na głębokiej patelni zrobiłam zasmażkę z masła i mąki energicznie mieszając oczywiście na małym ogniu. Następnie połączyłam ze śmietaną. Do zasmażki wlałam rosołek i mieszałam chwilę, aż wszystko ładnie się połączyło.

Do gotowego wywaru dodałam mięsko oraz warzywa, doprawiłam do smaku solą oraz dodałam małe łyżkę gałki muszkatołowej - wymieszałam. Na koniec dodałam pyszny, zdrowy i aromatyczny koperek. Można to pominąć jak ktoś nie lubi lub zwyczajnie zapomnieliście kupić ☺ tak się zdarza!

Danie smakuje rewelacyjnie z każdym dodatkiem. Makaron, kluski, ryż czy z bułką.











Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)



BABKA KOKOSOWA


Naszła mnie dziś ochota na babkę kokosową. Dlaczego kokosową? Bo uwielbiam kokos w każdej postaci :-) Wczoraj kupiłam od pewnego Pana Krzysztofa świeżutkie jajeczka od szczęśliwych kurek więc działam. Babkę można zrobić w keksówce czy też w foremce z kominkiem.

Zapraszam do wypróbowania przepisu🌹




Potrzebne Ci będzie:
2 szklanki mąki,
1 i 1\4 szklanki wiórek kokosowych,
5 jajek,
1 szklanka mleka,
1 szklanka oleju,
2 łyżki proszku do pieczenia,
skórka z 1 cytryny,

W pierwszej kolejności należy sparzyć cytrynę wrzątkiem i zetrzeć  skórkę.

Do miksera wlałam olej, wsypałam cukier i cukier waniliowy - zmiksowałam do momentu połączenia się produktów. 

Nie przerywając miksowania, wbijałam po 1 jajku.

W osobnej misce mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia oraz dodałam wiórka kokosowe - wymieszałam i porcjami dodawałam do masy jajecznej na przemian z mlekiem. 
Na koniec dodałam startą skórkę cytrynową.

Keksówkę czy foremkę do babki wysmarować należy tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Ja piekłam w sylikonowej foremce więc tą czynność pominęłam.
Piekarnik nagrzałam do 160°C i piekłam 80 minut.
Jeżeli babka w połowie czasu za szybko będzie robić się brązowa proponuję przykryć folią aluminiową.
 
Po upieczeniu wystudzić i polać lukrem lub cukrem pudrem. My nie przepadamy za lukrem więc wybrałam tą drugą opcję.




Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

PLACUSZKI Z PIERSI KURCZAKA Z PAPRYKĄ

Placuszki z kurczaka z czerwoną papryczką połączone z żółtym serkiem - PYCHOTKA!!! Najlepsze są na ciepłe z uwagi na znajdujący się w środku ser żółty, który pod wpływem ciepła ciągnie się jak cukierek krówka :-) moja rodzinka je uwielbia.

Zapraszam do wypróbowania przepisu🌹

Potrzebne Ci będzie:
2 piersi z kurczaka
1 większa czerwona papryka,
4 jajka,
15-20 dag potarkowanego żółtego sera,
natka pietruszki,
przyprawy: sól, przyprawa do kurczaka

Pierś kurczaka pokroiłam w nie za dużą kostkę, około 1,5cm. Przełożyłam do miski , w której będę wszystko razem mieszać. Następnie dodałam pokrojoną czerwoną paprykę w drobną kostkę, posiekaną natkę pietruszki oraz potarkowany żółty ser.

Na koniec wbiłam jajka, wymieszałam. Drewnianą łyżką nabierałam porcję mieszanki mięsnej i smażyłam na rozgrzanej patelni na olej. Po usmażeniu kotleciki wyjęłam na ręcznik papierowy, aby osączyć kotleciki z oleju.






Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

KLUSKI ŚLĄSKIE

Kluski śląskie co prawda są trochę pracochłonne, ale ich smak z sosikiem wynagradza ten czas :-) Oto mój sprawdzony przepis na kluski.
Ziemniaki należy wcześniej ugotować i ostudzić. Mogą być nawet takie z poprzedniego dnia. Nic nie może się zmarnować. Zasada jest ta sama. Nie ważne z ilu kg ziemniaków zrobicie kluski. Ważne, aby całą porcję podzielić na 3 i dodać mąki ziemniaczanej. Wszystko jest opisane poniżej.

Zapraszam do wypróbowania przepisu🌹



Potrzebne Ci będzie:
1 -1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
1 jajko,
około 1 szklanka mąki ziemniaczanej,


Ugotowane ziemniaki przełożyłam do miski, wyrównałam powierzchnię i podzieliłam na 3 mniej więcej równe części. Jedną część wyjęłam i w to miejsce wsypałam tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Następnie dodałam jedno całe jajko i wszystko razem wyrobiłam na jednolitą masę. Można dodać dodatkowo trochę soli.

Z powstałego ciasta rwałam kawałki ciasta i formowałam kulki w wielkości trochę mniejsze niż mandarynka. Na końcu w środku kulki zrobiłam dziurkę.
Surowe kluski ugotowałam w gotującej się wodzie i podałam z pysznym sosikiem powstałym z mięska z szynki.





Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

PIERŚ KURCZAKA W SOSIE KOPERKOWYM Z PIECZARKAMI

Nasz dzisiejszy obiadek był na szybko, ponieważ mieliśmy zwiedzanie szkoły podstawowej 😊 Córka od września idzie do pierwszej klasy. Emocji było tyle, że do późnego wieczora wspominała jak bardzo się jej podobało w szkole. 
Na pichcenie nie miałam czasu więc zrobiłam oto takie danie. Smakowało wszystkim 😊
Zapraszam do wypróbowania przepisu 🌹



Potrzebne Ci będzie:
2 piersi z kurczaka,
400 ml śmietany 18%, 
1 średnia cebula,
30 dag pieczarek,
1 pęczek koperku,
1 plaska łyżka gałki muszkatołowej,
tłuszcz do smażenia,

W pierwszej kolejności przygotuj 2 patelnie. Jedną większą, głęboką. Drugą standardową taką mniej więcej 25cm szerokości.

Cebulkę pokroiłam w półksiężyce i usmażyłam na głębokiej patelni na oleju. W między czasie pokroiłam pierś kurczaka w paski i przyprawiłam solą oraz pieprzem ziołowym.
Mięsko usmażyłam na drugiej patelni na masełku z obu stron dość krótko, około 2 minuty.  Gotowego kurczaka przełożyłam do usmażonej na złoty kolor cebulki, wlałam całą śmietanę i wymieszałam. Chwilkę dusiłam, aby składniki połączyły się.

Pieczarki pokroiłam w paski i usmażyłam na tej samej patelni co smażył się kurczak.               Gotowe dodałam do mięsa i posypałam pokrojonym koperkiem.
Na koniec do smaku dodałam 1 płaską łyżeczkę gałki muszkatołowej, wymieszałam .
Podałam z makaronem.

Równie dobrze będzie smakować z ryżem czy kopytkami mniam 😋






Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

CHLEBEK BANANOWY