TORT URODZINOWY


Uwielbiam piec torty!!! Dlaczego? Ponieważ można włączyć wyobraźnie i wychodzą przepyszne cudeńka 👍 Szykowałam się do pieczenia tego tortu i nie mogłam zdecydować jak go przełożyć? Jakim kremem? Pomysłów miałam wiele :-) zwyciężyły dwa.
Tort upiekłam na 7 urodziny mojej córci. W smaku był obłędny. Pyszny, klasyczny czekoladowy krem na bazie kremówki, mascarpone i czekolady oraz nie za słodki rafaello przełamany pysznymi malinkami również z serkiem mascarpone. Ozdobiony truskawkami i pysznymi batonikami, które dzieci uwielbiają - Kinder Bueno. Kompozycja doskonała, naprawdę.

Krem rafaello należy zacząć zrobić dzień wcześniej ponieważ musi dobrze być schłodzony.
Również śmietanka 36% i jajka muszą być dobrze schłodzone.
Biszkopty piekę też dzień wcześniej żeby mieć mniej do zrobienia na drugi dzień.

Serdecznie polecam te kremy do torów, są wyśmienite i łatwe do zrobienia.


Potrzebne Ci będzie:

BISZKOPT JASNY
6 jajek - dobrze schłodzone,
3 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3\4 szklanki cukru,
1 łyżka proszku do pieczenia,

BISZKOPT KAKAOWY: (połowa biszkoptu jasnego)

3 jajka,
1/3 szklanki cukru,
1,5 łyżki mąki pszennej,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
nie cała łyżeczka proszku do pieczenia,

Białka oddzielam od żółtek i ubijam piane z odrobiną soli. Do ubitej piany dodaje cukier i nadal miksuję, ale już na wolnych obrotach. Dodaję żółtka nadal miksuję chwilkę na wolnych obrotach.
Mikser wyłączam już nie będzie potrzebny. Dodaje obie przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszam drewnianą łyżką, tak aby masa nie opadła.

W tym momencie można już nagrzać piekarnik do temperatury 175°C

Tortownicę (28cm) wykładam papierem do pieczenia, ale tylko dno formy. Boki nie smaruję żadnym tłuszczem. Do przygotowanej tortownicy wylewam surowe ciasto i piekę w nagrzanym piekarniku około 30 minut do suchego patyczka.
Wyciągam blaszkę i rzucam z wysokości kolan na podłogę ☺ Zostawiam do ostudzenia. Po ostudzeniu biszkopt przekroiłam na pół.
                                                                
Z biszkoptem kakaowym robię to samo co z jasnym tylko, że nie przekroiłam na pół.


KREM CZEKOLADOWY
500ml śmietanki 36%,
1 serek mascarpone,
1 śnieżka,
1 czekolada gorzka 66% kakao,
pół szklanki cukru pudru,

Krem czekoladowy zaczynam od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej ponieważ czekolada musi ostygnąć. Połamaną czekoladę wrzucam do miseczki, która jest postawiona na małym garnuszku, a w środku gotuje się woda. Czekoladę co jakiś czas mieszam, aby szybciej ostygła.

Czekolada sobie stygnie to w między czasie ubijam śmietankę wraz ze śnieżką na puszek.
Do ubitej śmietany dodaję cukier puder wraz z serkiem mascarpone - mieszam chwilę na wolnych obrotach. Teraz dodaję rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i również mieszam mikserem na wolnych obrotach, tak aby tylko składniki połączyły się i powstanie pyszny puszysty czekoladowy krem.




KREM RAFAELLO
500 ml śmietanki 36%,
1 tabliczka białej czekolady,
1 śnieżka do ubijania śmietanki,
100g wiórek kokosowych,
1 serek mascarpone,
10 dag malinek na wierzch kremu,

Ten krem jak wcześniej pisałam zaczynam robić dzień wcześniej i chłodzę w lodówce, zostawiam na noc. Pierwszego dnia śmietankę podgrzewam w małym rondelku i wrzucam do niej kawałki białej czekolady, mieszam aby dobrze się rozpuściła. Odstawiam do przestudzenia i przykrywam rondelek folią spożywczą. Wkładam do lodówki na noc.
Następnego dnia śmietankę ubijam wraz ze śnieżką mikserem na puszek i dodaję serek oraz wiórki kokosowe, miksuje na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia się składników.
Pyszny i nie za słodki krem rafaello gotowy. Można dodać dodatkowo do kremu cukier pudru jak ktoś lubi bardziej słodki. Ja nie dodałam ponieważ w połączeniu z kremem czekoladowym jest wystarczająco słodko :-)

Do przełożenia tortu nie użyłam całego kremy tylko 3/4 resztę zużyłam do tynkowania tortu.

ŻELOWA POLEWA CZEKOLADOWA
Przepis na polewę czekoladową użyłam z ciasta USTA ROMANA  
ale tylko połowę porcji :-)

DEKORACJA:
10 truskawek,
2 batony Kinder Bueno
polewa czekoladowa,


PRZEŁOŻENIE:
1) biszkopt jasny,
2 )krem czekoladowy,
3) biszkopt kakaowy,
4) krem rafaello,
5) malinki,
6) biszkopt jasny,
7) tynkowanie ciasta plus polewa czekoladowa,
8) dekoracja ciasta




 Moja rada: Przekładając tort kremami należy poczekać, aż poprzednia warstwa kremu dobrze  się schłodzi, minimum 40 minut. 


Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

CIASTO USTA ROMANA


Ciasto Usta Romana - ma bardzo śmieszną i ciekawą nazwę z uwagi na efekt końcowy. Nazywane jest też uśmiechem teściowej 😁😁😁 Jeżeli zależy Wam na upieczeniu ciasta, które zrobi wielkie wrażenie na gościach to zapraszam do wypróbowania przepisu. Jest naprawdę łatwe w wykonaniu i przepyszne 😋



Potrzebne Ci będzie:

CIASTO:
3 jajka,
3\4 szklanki cukru,
1\2 kostki margaryny - rozpuszczona i ostudzona,
1 szklanka mleka,
2 szklanki mąki,
2 łyżki kakao,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

30 dag okrągłych biszkoptów,
dżem do przełożenia polecam powidła śliwkowe lub nutella,

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Wymieszać mikserem, ale na wolniejszych obrotach, tak aby tylko cukier i żółtka połączyły się. Wlać ostudzoną margarynę, mleko i ponownie zmiksować na wolnych obrotach. Dodać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia - wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym, ale tylko dno i wylać ciasto.

Biszkopty smarujemy dżemem i składamy tak jak hamburgera czyli biszkopt - dżem - biszkopt.
Gotowe biszkopty układamy na cieście w blaszce jeden przy drugim.
Pieczemy 40 minut w 175C. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.

KREM:
2,5 szklanki mleka,
1\2 szklanki cukru,
1\2 margaryny KASIA - temperatura pokojowa,
1 budyń waniliowy\śmietankowy,
2 łyżki mąki

Zagotować 1,5 szklanki mleka wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić budyń i mąkę - wlać do gotującego się mleka. Budyń bardzo dobrze ostudzić - musi być zimny!!! Margarynę bardzo dobrze utrzeć mikserem, aż zrobi się prawie biała dopiero wtedy dodawać porcjami schłodzony budyń.

POLEWA CZEKOLADOWA:
1\2 kostki margaryny,
5 łyżek cukru pudru,
5 łyżek gęstej śmietany,
3 łyżki kakao,
1 łyżka żelatyny,

Margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, śmietanę, kakao oraz rozpuszczoną żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody. Wszystko dokładnie wymieszać, aż polewa zrobi się gładka i prawie "błyszcząca".

Przełożenie: na upieczony i ostudzony biszkopt rozłożyć masę budyniową i schłodzić w lodówce. Dopiero wtedy polać pyszną polewą czekoladową

Smacznego😉






Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

SAŁATKA Z BROKUŁEM I KURCZAKIEM

Jest to moja ulubiona sałatka, ponieważ można ja zrobić na każdą okazję, nawet na grilla 😉 z tym, że robiąc ją na grilla to do majonezu dodaję 2 ząbki wyciśniętego czosnku.
Zapraszam do wypróbowania🌹

Potrzebne Ci będzie:
1 brokuł,
1 pierś z kurczaka,
3\4 puszki kukurydzy,
pół szklanki ziaren słonecznika,
2 łyżki majonezu,
trochę soli i pieprzu do smaku,

Pierś kurczaka ugotowałam w osolonej wodzie, wyjęłam do ostudzenia, a następnie pokroiłam w malutką kosteczkę.

Brokuł  poporcjowałam na mniejsze różyczki i również gotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam wraz z kukurydzą z wody na durszlaku.
Słonecznik uprażyłam na suchej patelni.

Wszystkie składniki połączyłam w misce, dodałam majonez i przyprawy - wymieszałam.

Sałatkę przechowuję w lodówce.






Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)




WIOSENNA SAŁATKA


Kolejna sałatka, która świetnie nadaje się na święta Wielkanocne.  Pachnie wiosennie, bardzo łatwa i szybka do zrobienia.  Udało mi się ją odnaleźć wśród sterty pozostałych przepisów :-) jeżeli jeszcze nie wiecie jaką zrobić sałatkę to zapraszam do wypróbowania 🌹


Potrzebne Ci będzie:
2 szt ogórków szklarniowych,
1 czerwona papryka,
1 pęczek rzodkiewki,
25 dag sera żółtego,
5-6 jajek,
1 łyżka jogurtu i majonez,
sól, pieprz,

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę. Ser i rzodkiewkę i paprykę również pokroić w kosteczkę.
Wszystko doprawić do smaku i wymieszać w misce z majonezem i jogurtem.

PYSZNOŚCI👍😋






Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

PASTA RYBNA Z JAJKIEM



Oto moja propozycja na pyszną i zdrową pastę na kanapki, która robi się dosłownie 5 minut. Dodatkowo można dodać pół kostki twarożku śmietankowego, tym razem zrobiłam bez. 


Potrzebne Ci będzie:
3 ugotowane jajka,
1 puszka ryby w oleju,
pół pęczka szczypiorku,
1 łyżka jogurt naturalnego lub majonezu,

Ugotowane jajka potarkować do miseczki, rybę odcedzić z zalewy i przełożyć do miseczki z jajkami. Szczypiorek drobno posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami. 
Wszystko razem pognieść widelcem z odrobiną soli i wymieszać z jogurtem lub majonezem. PYSZNOŚCI ❤




Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

BABKA WIELKANOCNA

Witajcie ☺ święta Wielkanocne tuż tuż 🐣🐥🐰więc podzielę się z Wami pyszną i wilgotną babką. Przepis dostałam od ukochanej Kamili D. którą gorąco pozdrawiam😘
Zapraszam do wypróbowania przepisu🌹

Potrzebne Ci będzie:
6 jajek,
6 łyżek oleju,
3/4 szklanki cukru,
1,5 szklanki mąki pszennaj,
1 budyń b/cukru (mąka ziemniaczana)
1,5 łyżeczki proszku lub sody,
40 dag owoców (kroje na drobniutką kostkę) gruszki, jabłka, wiśnie, morele,
opcjonalnie bakalie typu skórka pomarańczowa,
mak nie mielony tak z 2 łyżki,
jakiś olejek lub wanilie lub alkohol np rum

Mąkę, budyń i proszek do pieczenia łączymy razem.
 
Białka z solą spieniać stopniowo i ubić na sztywno, dodać cukier - ubijać nadal na max obrotach około 8 minut.
Dodajemy żółtka połączone z olejem i kręcimy jeszcze 4 minuty.
Zwalniamy obroty i wkręcamy delikatnie mąkę, delikatnie miksujemy do całkowitego połączenia składników.
Wsypujemy owoce i bakalie już nie miksujemy tylko wmieszać łyżką.
 
Wstawiamy do zimnego piekarnika na 55 minut nastawiamy temp 170°C
Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, przestudzić iwyjąć z blachy.

Opcjonalnie polać polewą.
 
Polewa :
1/4 szklanki mleka
gorzka czekolada
2 łyżki kakao
Cukier tak z 3 łyżki
 
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy po kolei połamana czekoladę , kakao , cukier ciągle mieszamy aż się połączy i zacznie się tężeć, ale by nie zawrzała. 
Polewamy i dekorujemy :)



Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

CIASTO ANANASOWIEC


Kto zna ciasto Ananasowiec? Chyba każdy i jak do tej pory nie znam też osoby, której by nie smakowało to ciasto. Bardzo ładnie pachnie kokosem, a ananas który znajduje się w masie budyniowej sprawia, że ciasto nie jest aż tak słodkie.
Zapraszam do wypróbowania🌹☺

Potrzebne Ci będzie:

BISZKOPT:
5 jajek,
3 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3\4 szklanki cukru,
1 łyżka proszku do pieczenia,

MASA BUDYNIOWA:
1 budy śmietankowy,
1 puszka ananasów w plastrach,
3\4 szklanki wody,
1\2 szklanki cukru,
1 kostka margaryny KASIA,

BEZA KOKOSOWA:
5 białek,
100g wiórek kokosowych,
3\4 szklanki cukru,


Ciasto zaczynam od ugotowania budyniu, ponieważ musi bardzo dobrze ostygnąć, a to trochę trwa. Musi być chłodny!!! A więc. Budyń dokładnie mieszam z wodą, tak aby nie było grudek. Zalewę z ananasów nie wylewam tylko zagotowuję wraz z cukrem i do gotującej się wody wlewam budyń - energicznie mieszam i odstawiam do ostudzenia. Co jakiś czas budyń mieszam, aby szybciej się wystudził.

Teraz czas na biszkopt. Jajka muszą być dobrze schłodzone, aby ubiła się piana z białek. No i trzeba uważać, aby do białek podczas oddzielania od żółtek nie dostała się najmniejsza skorupka, ponieważ wtedy nie ubijemy piany 😒 najlepiej każde jajko rozdzielać nad miseczką, a nie nad misą miksera.

Moja rada: ja jak ubijam pianę z białek to nie włączam robota od razu na najwyższe obroty, tylko stopniowo. Na początek miksuję na średnich obrotach do momentu, aż z białek zrobi się taka piana, tedy wiem, że są dobrze napowietrzone. Dopiero wtedy zwiększam obroty!!!

Z białek ubijamy pianę na sztywno, dodajemy cukier i miksuję dalej, ale już nie na najwyższych obrotach tylko na "3" do momentu aż cukier się roztopi. Następnie wrzucam żółtka i jeszcze dosłownie chwilkę mieszam mikserem.
Mikser wyłączam, dodaje obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie drewnianą łyżką łączę mąki z masą jajeczną. Naprawdę delikatnie!!! Muszą to być powolne ruchy łyżką, aby masa nie opadła.
Piekarnik nagrzewam do 170C, a w między czasie blaszkę do ciasta wykładam pergaminem (same dno blaszki) wlewam masę jajeczną i piekę 25 - 30 minut.
Po upieczeniu wyciągam od razu biszkopt z piekarnika i rzut na podłogę waz z blaszką z około 40cm



Teraz bierzemy się za pyszną masę budyniową :-) Ananasa z puszki kroimy w małe kawałeczki. Ciepłą margarynę miksuję na najwyższych obrotach w mikserze, aż zrobi się puszysta. Do ubitej margaryny dodaje po trochu budyń miksując cały czas oraz pokrojonego ananasa. Masa gotowa :-)

Na wystudzony biszkopt wyłożyłam równomiernie masę budyniową i włożyłam ciasto do lodówki. Biszkopt można wcześniej lekko zwilżyć sokiem z cytryny i wody.

Pora na bezę kokosową. Białka ubijamy na sztywną pianę, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cukier. Chwilkę miksujemy. Wyłączamy mikser, wsypujemy wiórka kokosowe i mieszamy drewnianą łyżką, aż wszystko razem się połączy. Bezę pieczemy w tej samej foremce co piekł się biszkopt. Masę kokosową również wylewam na pergamin tak jak biszkopt. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 140C około 1 godzinę. Proszę pilnować, aby szybko się nie zarumienił, bo z piekarnikami to różnie bywa! Po upieczeniu bezy kokosowej studzimy ją o powoli odrywamy pergamin. Bezą
przykrywamy resztę ciasta i chłodzimy w lodówce.




Ciasto jest najlepsze na drugi dzień 😋☺
Polecam serdecznie👍




Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

CIASTKO FRANCUSKIE Z KREMEM CZEKOLADOWYM


Sezon działkowy w pełni i trochę brak mi czasu na siedzenie w kuchni tym bardziej, że pogoda jest przepiękna 🌞 to korzystamy z uroków wiosennych.
Dzisiaj wrzucam szybki, prosty i smakowity przepis: ciacho do kawy i nie tylko.
U mnie ciastka po wyciągnięciu z piekarnika przetrwały tylko 15 minut 🙉 zostały zjedzone w trybie natychmiastowym👍



Potrzebne Ci będzie:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
2 banany 🍌,
trochę nutelli około 4-5 łyżek lub kremu czekoladowego,
1 jajko,

Ciasto pokroiłam wzdłuż na 5 części. Każdy kawałek posmarowałam nutellą i poukładałam pokrojone w krążki banany do połowy paska - tak jak na zdjęciu.
Ciastko złożyłam na pół, zrobiłam 3 nacięcia nożem, a widelcem przyciskałam boki, aby krem nie wypłynął ze środka podczas pieczenia.

Na koniec posmarowałam ciastka rozkłóconym jajkiem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 200°C Piekłam 20 minut do uzyskania złotego koloru 😀

PYCHOTKA





Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

POTRAWKA Z KURCZAKA

Dzisiaj podzielę się z Wami moim sposobem na wykorzystanie mięska z rosołu. Nie zawsze zostaje, ale zdarza się że jednak zostanie. I co wtedy? Oto moja propozycja...
Czasami specjalnie więcej gotuję mięsa, aby zostało, ponieważ nie muszę już głowić się co mam zrobić na obiadek :-) 
Do tego przepisu wykorzystałam malutkie  mrożone marchewki do kupienia chyba w każdym sklepie. Jeżeli takich nie macie równie dobrze może być zwyczajna marchewka pokrojona w słupki.
Zamiast marchewki i groszku można użyć np brokuł :-)


Zapraszam do wypróbowania przepisu 🌷




Potrzebne Ci będzie:
3-4 udka\ćwiartki ugotowane z rosołu, może też być mięsko wieprzowe,
pół puszki groszku,
pół opakowania mrożonych małych marchewek,
1,5 l rosołu,
2 łyżki śmietany 18%,
1 pęczek koperku, 
2 łyżki masła i mąki,
Przyprawy: przyprawa gyros, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, trochę soli,


Zamrożoną marchewkę ugotowałam prawie do miękkości. Groszek przelałam czystą wodą i zostawiłam na sitku, aby osączyć z wody. Ugotowane ćwiartki obrałam ze skóry i kości, a następnie pokroiłam na mniejsze kawałki.

Na głębokiej patelni zrobiłam zasmażkę z masła i mąki energicznie mieszając oczywiście na małym ogniu. Następnie połączyłam ze śmietaną. Do zasmażki wlałam rosołek i mieszałam chwilę, aż wszystko ładnie się połączyło.

Do gotowego wywaru dodałam mięsko oraz warzywa, doprawiłam do smaku solą oraz dodałam małe łyżkę gałki muszkatołowej - wymieszałam. Na koniec dodałam pyszny, zdrowy i aromatyczny koperek. Można to pominąć jak ktoś nie lubi lub zwyczajnie zapomnieliście kupić ☺ tak się zdarza!

Danie smakuje rewelacyjnie z każdym dodatkiem. Makaron, kluski, ryż czy z bułką.











Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)



CHLEBEK BANANOWY