CHLEBEK Z MĄKI ZIARNISTEJ

Dzisiaj chciałabym polecić Wam pyszny i zdrowy chlebek, bo z mąki ziarnistej. Jeżeli do tej pory nie piekliscie jeszcze w domu swojego chlebka to szczerze zachęcam 😊 swój taki domowy i zrobiony własnoręcznie smakuje o niebo lepiej niż ten ze sklepu. 
Do mąki można dodać garść uubionych ziaren np słonecznika, dyni czy siemia lnianego.  Można użyć również  zwykłej mąki pszennej. Chlebek z tego przepisu ma niezwykle chrupiąca skórkę, a w środku mięciutki i pachnący 😌 rewelacyjny. Zapraszam do wypróbowania👍🍞


Potrzebne Ci będzie:
750g mąki pszennej ziarnistej lub razowej,
30g świeżych drożdży,
1,5 szklanki ciepłej nie gorącej wody,
1 szklanka ciepłego mleka,
1 łyżka soli,
1/2 łyżki cukru,
Garść ulubionych ziaren,

Do większej miski wsypałam mąkę i sól - wymieszałam. Dodałam ciepłe mleko i wodę, pokruszylam drożdże i wsypałam cukier.  Jeżeli robicie chlebek z ziarnami nie zapomnijcie ich dodać. Wszystko razem wymieszałam drewnianą łyżką i odłożyłam  miskę w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. U mnie zawsze sprawdza się cieplutka kołderka 😁 rośnie jak na drożdżach. 

Po 30 minutach ciasto ponownie wyrobiłam i odstawiłam z powrotem na 30 minut.

Piekarnik włączyłam na 225°C włożyłam naczynie szklane żaroodporne wraz z pokrywką, aby się nagrzało.  W tym czasie lekko ciasto wyrobiłam.  Jak ciasto będzie się Wam kleić do rąk to proponuję lekko ręce nawilżyć olejem.  Tak jest dużo łatwiej. 

Jak już piekarnik się nagrzał wraz z naczyniem, gotowe ciasto chlebowe przełożyłam do nagrzanego naczynia, przykryłam pokrywką i do piekarnika. 

Pierwsze 30 minut piekłam w 200°C  z pokrywką, a kolejne 20 minut bez pokrywki, aby skórka zrobiła się chrupiącą 😊 








Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CHLEBEK BANANOWY