Przeglądając przepisy w zeszycie natknęłam się na zapomnianą pyszną i niezwykle pachnąca potrawę z kurczaka w pomarańczach.
Do tego przepisu można użyć różnych części kurczaka. Pałek, udka czy ćwiartki lub po prostu całego kurczaka poporcjować i udusić w brytfannie według tego przepisu.
Ja zrobiłam z ćwiartek kurczaka. Ilość warzyw jest podana na 3-4 szt.
Zamiast pomidorków z puszki można użyć swoich z działaczki lub kupne. Oczywiście należy pozbyć się skórki z pomidorków poprzez zalanie ich na 5-7 minut gorąca wodą.
Zachęcam do wypróbowania i delektowania się soczystym smakiem pomarańczy. Mniam!!!
Potrzebne Ci będzie:
3 ćwiartki kurczaka,
1 średnia cebula,
1 papryka,
1 puszka pomidorów bez skórki,
pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
przyprawa do kurczaka,
1 łyżka vegety,
1 łyżka ziół prowansalskich,
1 pomarańcza,
trochę oliwy do smażenia,
W pierwszej kolejności nagrzałam piekarnik do 190C.
Ćwiartki kurczaka posypałam przyprawą, włożyłam do naczynia żaroodpornego i dusiłam pod przykryciem 45 minut.
W między czasie zrobiłam pyszny sosik, którym polałam później upieczone ćwiartki. A więc. Paprykę pokroiłam w paseczki, cebulę przekroilam na pół i pokroiłam w talarki. Pomarańczę sparzyłam wrzątkiem i pokroiłam wraz ze skórką w ósemki.
Na rozgrzanej patelni z oliwą udusiłam cebulkę z papryką około 5 minut, doprawiłam vegetą i wymieszałam.
Dodałam pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie i ponownie wszystko wymieszałam. Dusiłam do momentu aż wszystko ładnie się połączy w całość.
Gotowym sosikiem warzywnym polałam mięsko, poukładalam na wierzch kawałki pomarańczy i wstawiłam jeszcze na 15 minut do piekarnika, ale już bez przykrycia.
Po otwarciu piekarnika Wasza kuchnia będzie pachnieć pomarańczami 👍😀😀😀
No i gotowe 😋 najlepiej smakuje z ryżem.
Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘
Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz