BABKA Z TWAROGIEM


Witajcie 😉

Chciałabym zaproponować szybką i prostą w wykonaniu babkę. Świetnie smakuje wieczorkiem połączona z ciepłym kakao - pychotka 😛babka była już gotowa i czekała na sesje foto, ale córka była szybsza no i ugryzła kawałek jeszcze taką baaardzo gorącą, bo nie mogła się doczekać...

Jeżeli będzie babkę polewać lukrem to nie marnujcie żółtka. Wykorzystać można je do babki, dzięki temu będzie bardziej żółciutka.

Oto przepis na babunie:
5 jajek,
1 szklanka cukru (250ml)
2 szklanki mąki tortowej
250g zmielonego twarogu

200g masła lub margaryny KASIA,
1 łyżka startej skórki z cytryny lub ulubiony olejek zapachowy do ciast
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1op cukru waniliowego

Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową. Masło utarłam z cukrem i cukrem waniliowym. Dodałam połowę twarogu i zmiksowałam. Następnie drugą połowę twarogu, skórkę z cytryny i ponownie zmiksowałam. Cały czas miksując dodawałam po jednym jajku.

Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i połączyłam drewnianą łyżką z masą (już nie miksujemy). Masę przelałam do formy. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (góra-dół; bez termoobiegu) przez ok. 1 godz.

Po wystygnięciu można polać lukrem, posypać cukrem pudrem lub na bogato - polać polewą czekoladową.
Życzę smacznego 😉

DOBRA RADA:
Można użyć twarogu takiego normalnego jak jest już pakowany po 250g w kostkach i zmiksować go blenderem ręcznym.
Jak ktoś nie ma takiej foremki do babki może to być keksówka lub foremka z "kominkiem"








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CHLEBEK BANANOWY