Soczewica. Idealna alternatywa dla białka zwierzęcego.
Jeżeli musimy z przyczyn zdrowotnych lub zwyczajnie chcemy ograniczyć
mięso w naszej codziennej diecie, soczewica jest idealna.
Zdrowa, sycąca i pomaga w rożnych dolegliwościach
naszego organizmu.
Soczewica polecana jest przy anemii
ponieważ zawiera witaminy z grupy B i kwas foliowy, a także magnez,
żelazo, potas, cynk oraz fosfor.
Ze względu na zawartość kwasu foliowego również kobiety w
ciąży powinny polubić się z soczewicą😊
Dzisiaj zrobiłam bardzo szybkie i smaczne danie soczewicę z
makaronem. Bardzo przypomina popularne spaghetti i równie szybko obiad zniknął
z talerza.
Zapraszam do wypróbowania👍
Potrzebne Ci będzie:
1 op czerwonej soczewicy,
1 op czerwonej soczewicy,
25 dag makaronu świderki lub penne,
1 średnia cebula,
pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
1/2 szklanki przygotowanej wody,
olej do smażenia,
1 łyżka cukru,
1 łyżka lubczyku lub oregano,
Soczewicę ugotowałam do miękkości i odcedziłam. Makaron
ugotowałam w posolonej wodzie i przelałam zimną wodą, odcedziłam.
Na głębokiej patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam pokrojoną
cebulkę w piórka, delikatnie posoliłam i smażyłam ją do uzyskania złotego
koloru. Następnie do cebulki dodałam ugotowaną soczewicę, koncentrat
pomidorowy, cukier i lubczyk. Wszystko razem wymieszałam i dusiło się
około 5 minut.
Gotowy sosik połączyłam z makaronem i... smacznego
Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘
Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz