Oto potrzebne składniki:
pół opakowania makaronu razowego świderki lub innego,
2 piersi z kurczaka,
1 większa cebula,
5-6 dużych pieczarek,
25 dag sera mozzarella,
po 2 łyżki majonezu i śmietany,
przyprawa do kurczaka,
zioła prowansalskie,
Makaron ugotowałam al dente w posolonej wodzie, odcedziłam na durszlaku i przelałam go zimną wodą. Gotowy makaron przełożyłam do naczynia żaroodpornego.
Cebulkę i pieczarki obrałam, przekroiłam na pół i pokroiłam w półksiężyce. Na patelni roztopiłam margarynę, podsmażyłam w pierwszej kolejności cebulkę później pieczarki, doprawiłam do smaku vegetą. Gotowe warzywa przerzuciłam do makaronu.
Kurczaka pokroiłam w kostkę, przyprawiłam przyprawą do kurczaka i tez podsmażyłam na margarynie, ale nie długo. Jak zrobił się biały to tak mniej więcej jeszcze 5 minut przetrzymałam go na patelni i połączyłam go z makaronem.
Ser starłam na tarce, majonez połączyłam ze śmietana. Składniki, które są już w naczyniu żaroodpornym posypałam ziołami prowansalskimi i wlałam miksturę śmietanową, wymieszałam. Posypałam startym serem i wstawiłam danie do piekarnika na 30 minut w 175C
Życzę smacznego 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz