JABŁECZNIK Z KISIELEM

Ciasto kruche połączone z jabłkami i pyszną pianką z białek połączona z kisielem.
W sam raz na jesienne i zimowe dni kiedy dostęp do owoców mamy trochę ograniczony.
Ilość mąki w przepisie starczy na dużą blaszkę ciasta, ale ja zazwyczaj robię w tej mniejszej blaszce ponieważ zdecydowanie uwielbiam jak ciasto jest grubsze. Za nim jabłka wyłożę na surowe ciasto to wcześniej wkładam blaszkę z ciastem do piekarnika na 10-12 minut i podpiekam, spod wyjmuje z piekarnika i chwilkę studzę jakieś 7 minut wystarczy.
Jeżeli będziecie robić w większej blaszce to nie musicie tej czynności robić.



Potrzebne Ci będzie:
CIASTO
3 szklanki mąki,
1 margaryna,
5 żółtek
3/4 szklani cukru,
1 czubata łyżka proszku do pieczenia,

MASA
5 białek,
1/2 szklani cukru,
2-3 łyżki cynamonu,
1 kisiel truskawkowy lub inny
1 kg jabłek,


Z podanych składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Włożyć do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną, ponakłuwać widelcem.

Białka ubić na sztywno dodać cukier i kisiel i jeszcze chwilkę miksować, aby wszystko ładnie się połączyło.

Jabłka obrać, potarkować i wyłożyć na surowe ciasto. Jeżeli robicie na mniejszej blaszce to tak jak pisałam wyżej - najpierw ciasto wstawić do piekarnika ma 10 minut. Można dodatkowo posypać cynamonem i przykryć pianą ubitą z białek wraz z kisielem.  Wstawić gotowe ciasto do piekarnika i piec godzinę w 180C.






Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CHLEBEK BANANOWY