Karkówka w sosie

Mięciutka, aromatyczna i rozpływająca się w ustach. Tak można opisać to jedzonko 😊 często robię ją na święta czy inne przyjęcie rodzine. Znika bardzo szybko mimo, że robię z 2kg. Karkówka najlepsza jest na drugi dzień więc proponuję zrobić ją dzień wcześniej.



Potrzebne Ci będzie:
2-2,5 karkówki,
2 duże cebule,
8 dużych pieczarek,
1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
7 łyżek magii, 
5 łyżek przygotowanej wody,
przyprawa do mięs (ja użyłam Prymat),

Mięso pokroiłam jak na kotlety w 2cm paski i dość mocno posypałam przyprawą. Cebulkę obrałam, przekroiłam na pół i pokroiłam w pół księżyce. Pieczarki pokroiłam w grubsze kawałki.



Koncentrat przełożyłam do miseczki i wymieszałam z magii oraz z wodą.

Do naczynia żaroodpornego przełożyłam mięso przekładając je cebulką i pieczarkami. Mięsko ma być w pozycji pionowej.  Cebulki i pieczarek jest dość sporo więc układam je dość ciasno między karkówkę.


Wszystko razem daje naprawdę super połączenie i niebywały aromat w kuchni😀 Piekę 1 godzinę w 180°C, a po tym czasie polewam mięsko doprawionym koncentratem i duszę następną godzinę wszystko pod przykryciem.

Czy na ciepło czy na zimno smakuje rewelacyjnie😀😀😀

Zapraszam do wypróbowania.





Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CHLEBEK BANANOWY