Potrzebne Ci będzie:
5 jajek,
1 szklanka cukru,
2,5 szklanki mąki pszennej + 4 łyżki,
3/4 szklanki oleju,
1 szklanka wody - może być gazowana,
2 czubate łyżki proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao,
pół flakonika zapachu śmietankowego,
Do miski miksera wbiłam jajka i ubiłam wraz z cukrem na puszystą jasną masę. Dodałam olej, wodę oraz zapach śmietankowy - mieszałam krótko do momentu, aż składniki się połączyły.
Następnie dodałam do masy mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko razem połączyłam mikserem.
Ciasto podzieliłam na dwie w miarę równe części, do jednej miski dodałam 3 łyżki kakao i wymieszałam, a do drugiej miski z jasną masą 4 łyżki mąki.
Blaszkę, w której piekłam ciasto wysmarowałam tłuszczem tylko spód.
A teraz najlepsze :-) na środek blaszki porcjami kładziemy po 3 łyżki jasnej i ciemnej masy ciasta.
W ten sposób zrobią się piękne wzorki :-)
Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika w 175C i piekłam 40 minut góra-dół do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz