Potrzebne Ci będzie:
2 kg karkówki,
4 ząbki czosnku,
2 jabłka,
3 łyżki oleju,
1 łyżka rozmarynu lub majeranku,
1 łyżka papryki słodkiej,
1 łyżka pieprzu ziołowego,
Karkówkę dobrze na noc "posmarować" przyprawami i wstawić do lodówki.
Jezeli tej czynności nie zrobiliście to chociaż godzinę wcześniej przed włożeniem do piekarnika.
Mięsko ponakłuwłam nożem i powkładałam w otwory ząbki czosnku.
W miseczce połączyłam przyprawy wraz z olejem i natarłam mięsko z obu stron. Zamiast słodkiej papryki i pieprzu ziołowego można użyć gotowej przyprawy do karkówki. Doprawioną karkówkę włożyłam do rękawa foliowego i włożyłam do naczynia żaroodpornego.
W miseczce połączyłam przyprawy wraz z olejem i natarłam mięsko z obu stron. Zamiast słodkiej papryki i pieprzu ziołowego można użyć gotowej przyprawy do karkówki. Doprawioną karkówkę włożyłam do rękawa foliowego i włożyłam do naczynia żaroodpornego.
Jabłka obrałam i przekroiłam na 4 części, poukładalam na mięsku.
Naczynie wstawiłam do nagrzanego piekarnika w 180°C i piekłam 40 minut więcej niż waga mięsa. Czyli jeżeli mięso Wasze waży np 2kg to należy piec 2 godziny i 40 minut.
Smacznego😊😋👍
Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘
Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz