Karkowka pieczona z jabłkami




Potrzebne Ci będzie:
2 kg karkówki,
4 ząbki czosnku,
2 jabłka,
3 łyżki oleju,
1 łyżka rozmarynu lub majeranku,
1 łyżka papryki słodkiej,
1 łyżka pieprzu ziołowego,


Karkówkę dobrze na noc "posmarować" przyprawami i wstawić do lodówki. 
Jezeli tej czynności nie zrobiliście to chociaż godzinę wcześniej przed włożeniem do piekarnika. 

Mięsko ponakłuwłam nożem i powkładałam w otwory ząbki czosnku.
W miseczce połączyłam przyprawy wraz z olejem i natarłam mięsko z obu stron. Zamiast słodkiej papryki i pieprzu ziołowego można użyć gotowej przyprawy do karkówki. Doprawioną karkówkę włożyłam do rękawa foliowego i włożyłam do naczynia żaroodpornego. 

Jabłka obrałam i przekroiłam na 4 części, poukładalam na mięsku.
Naczynie wstawiłam do nagrzanego piekarnika w 180°C i piekłam 40 minut więcej niż waga mięsa. Czyli jeżeli mięso Wasze waży np 2kg to należy piec 2 godziny i 40 minut.

Smacznego😊😋👍









Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CHLEBEK BANANOWY