Danie podałam z ryżem, można też zaserwować z ziemniaczkami lub makaronem. Ja osobiście uwielbiam kurczaka połączonego z ryżem - mniam mniam :-)
Ryż gotowałam 10 minut, wyłączyłam gaz i zostawiłam ryż w garnku z wodą, aby napęczniał.
Składniki potrzebne do tego dania:
- podwójna pierś kurczaka,
- puszka kukurydzy,
- 2 woreczki ryżu,
- przyprawa do kurczaka,
- pęczek koperku, natki lub szczypiorku,
- kostka rosołowa,
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka masła i mąki,
Ryż gotowałam 10 minut, wyłączyłam gaz i zostawiłam ryż w garnku z wodą, aby napęczniał.
W tym czasie pokroiłam pierś z kurczaka w kostkę, na patelnię dałam łyżkę masła jak się rozpuściło wrzuciłam kawałki mięsa, chwilkę poddusiłam. Przyprawiłam mięsko przyprawą do kurczaka - wymieszałam.
Kukurydzę przelałam na sitko, aby pozbyć się zalewy i dodałam do kurczaka. Potrawę zalałam mniej więcej pół litra przygotowaną wodą, doprawiłam do smaku wegetą (można dodać kostkę rosołową) dusiłam na małym ogniu około 5-7 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz