Córcia od paru dni namawiała mnie na muffinki no i w końcu się doczekała. Zrobiłyśmy dzisiaj muffinki muśnięte cytryną wraz z jogurtem naturalnym.
Są wilgotne, mięciutkie i szybko znikają w sam raz dla dzieci.
Są wilgotne, mięciutkie i szybko znikają w sam raz dla dzieci.
Z podanego przepisu robię również babeczki do koszyczka na Wielkanoc.
Składniki:
70g rozpuszczonego masła,
120g jogurtu naturalnego,
2 jajka,
skórka z 1 cytryny,
150g mąki pszennej,
pół szklanki cukru,
pół szklanki cukru,
1/2 łyżeczki sody i szczypta soli
Ostudzone roztopione masło wlałam do miski wraz z jogurtem i połączyłam
drewnianą łyżką. Dodałam 2 jajka i skórkę z cytryny.
Teraz można użyć trzepaczki lub robota kuchennego, ale na krótko tak, aby składniki się połączyły czyli około 30 sekund.
Teraz można użyć trzepaczki lub robota kuchennego, ale na krótko tak, aby składniki się połączyły czyli około 30 sekund.
Następnie dodałam mąkę wraz z sodą i
solą - wymieszałam i masa gotowa. Masę nałożyłam łyżką do foremek
i upiekłam w piekarniku w temperaturze 170C przez 25 minut.
Muffinki wyciągamy z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Dekoracja dowolna to na co mamy ochotę - można posypać cukrem pudrem,
polać polewą czekoladową lub udekorować masą na bazie masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz