Te danie powstało ot tak sobie z głowy, jedna wielka improwizacja. Kupiłam ładny kawałek szynki i nie chciałam zrobić zwyczajnego gulaszu więc dorzuciłam potarkowaną marchewkę i pietruszkę. Wyszło pysznie 😃
Potrzebne produkty:
40 dag szynki,
2 marchewki,
1 pietruszka,
trochę oleju + przyprawa do mięsa
około 2,5 szklanki przygotowanej wody,
Szynkę pokroiłam w 1,5 cm paski i posypałam przyprawą do mięsa. Warzywa potarkowałam na grubych oczkach.
Na głębokiej patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam mięsko i dusiłam z jednej i drugiej strony około 20-30 minut. Podlałam wodą, ale nie od razu 2,5 szklanki tylko stopniowo jak widziała, że woda wygotowała się w trakcie gotowania mięska z warzywami to dolewałam.
Po 30 minutach dodałam warzywa i nadal dusiłam na małym ogniu, aż mięsko zrobiło się mięciutkie.
Gotowe danie podałam z kaszą orkiszową 😃 mniam mniam!!!
Życzę smacznego 😃
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz