Jest to jedno z moich ulubionych dań ponieważ: po pierwsze uwielbiam mięso z kurczaka, a po drugie szybko się robi :-) zawsze to podaję z ryżem.
Ilość ćwiartek jak i marchewki oczywiście można zwiększyć. Wszystko zależy ile jest osób w rodzinie. U mnie są 3 osoby, które jedzą normalne dania, a czwarty najmłodszy jest przygotowywany do tego etapu :-) oczywiście zjadł z nami mięsko kurczaka i ryż ☺☺☺
Potrzebne składniki:
3 ćwiartki/udka,
6 marchewek,
2 opakowania ryżu,
przyprawa do kurczaka,
Ćwiartki przyprawiłam przyprawą do kurczaka, marchewki obrałam, a ryż ugotowałam w solonej wodzie. Jeżeli ćwiartki mają dużo zbędnej tłustej skórki to można ją odciąć, aby podczas duszenia się ćwiartek marchewki nie pływały w tym tłuszczu.
W naczyniu żaroodpornym poukładałam marchewki - jedna obok drugiej. Na marchewki położyłam ćwiartki i przykryłam pokrywką od naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzałam do 180°C i piekłam godzinę czasu. Ostatnie 20 minut pokrywkę zdjęłam, aby skórka zarumieniła się :-)
Mięso podałam z ryżem, a marchewki służyły jako surówka.
Robię ten obiad już od dawna i nadal smakuje tak samo - PYSZNIE!!!
Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)
Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz