Ćwiartki z kurczaka zapiekane z marchewką

Jest to jedno z moich ulubionych dań ponieważ: po pierwsze uwielbiam mięso z kurczaka, a po drugie szybko się robi :-) zawsze to podaję z ryżem.

Ilość ćwiartek  jak i marchewki oczywiście można zwiększyć. Wszystko zależy ile jest osób w rodzinie. U mnie są 3 osoby, które jedzą normalne dania, a czwarty najmłodszy jest przygotowywany do tego etapu :-)  oczywiście zjadł z nami mięsko kurczaka i ryż ☺☺☺

Potrzebne składniki:
3 ćwiartki/udka,
6 marchewek,
2 opakowania ryżu, 
przyprawa do kurczaka,

Ćwiartki przyprawiłam przyprawą do kurczaka, marchewki obrałam, a ryż ugotowałam w solonej wodzie. Jeżeli ćwiartki mają dużo zbędnej tłustej skórki to można ją odciąć, aby podczas duszenia się ćwiartek marchewki nie pływały w tym tłuszczu.



W naczyniu żaroodpornym poukładałam marchewki - jedna obok drugiej. Na marchewki położyłam ćwiartki i przykryłam pokrywką od naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzałam do 180°C i piekłam godzinę czasu. Ostatnie 20 minut pokrywkę zdjęłam, aby skórka zarumieniła się :-) 

Mięso podałam z ryżem, a marchewki służyły jako surówka.
Robię ten obiad już od dawna i nadal smakuje tak samo - PYSZNIE!!!

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CHLEBEK BANANOWY