Karkówka duszona z cebulką

Pyszna karkóweczka duszona w zalewie śmietanowo-musztardowym z dodatkiem ulubionych przypraw. Jak już karkówka się udusi  proponuję zostawić mięsko na chociaż 20 minut, aby trochę doszła do siebie i nasiąknęła tą zalewą.
Pychotka 😋


Potrzebne składniki:
5 centymetrowych kawałków karkówki,
1 łyżka musztardy sarebskiej,
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki majonezu,
2 średnie czerwone cebule,
przyprawy: oregano, pieprz, rozmaryn, sól


Pokrojoną i osuszoną karkówkę przełożyłam do naczynia żaroodpornego. W małej miseczce połączyłam składniki na zalewę, oprócz cebulki oczywiście. Gotową zalewą polałam karkówkę, a na wierzch poukładałam pokrojoną cebulkę.

Mięso włożyłam do nagrzanego piekarnika do 180°C i dusiłam mięsko dobrą godzinkę. Można nawet ponad godzinę, wszystko zależy od piekarnika. Po tym czasie warto zostawić karkówkę w zalewie, aby mięsko przeszło tymi przyprawami i zalewą.

Karkówkę dusiłam w naczyniu żaroodpornym z przykrywką.


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz  krótki komentarz. Wystarczy parę słów :-) dziękuję i zapraszam ponownie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CHLEBEK BANANOWY