Miruna jest jedną z moich ulubionych ryb. Ma przepięknie białe grube mięsko, a odpowiednio doprawiona i podana to nawet smakuje jak nad morzem :-) serio. I co najważniejsze dla mojego męża nie ma ości!!! W moim menu ryba jest raz w tygodniu i nie wyobrażam sobie żeby miało być inaczej.
Rybę podałam z makaronem zakupionym w Lidlu, akurat był "tydzień francuski" i wpadł mi w oko oto taki podłużny makaron zwinięty w rulon.
Zachęcam do wypróbowania tego przepisu :-)
Potrzebne składniki:
1 filet miruny,
25 dag dowolnego makaronu ( u mnie z Lidla-francuski),
3/4 op mrożonego szpinaku,
mała śmietana 18%,
1 cebula,
przyprawy: lubczyk, pieprz ziołowy, sól,
przyprawa do ryby,
mąka do panierowania ryby,
czosnek (opcjonalnie),
W między czasie zajęłam się miruną. Rybę poporcjowałam na kawałki, doprawiłam przyprawą i delikatnie obtoczyłam w mące. Na patelni rozgrzałam oliwę i usmażyłam rybę.
Śmietanę wymieszałam z przyprawami i połączyłam z gotowym szpinakiem. Mieszałam do momentu, aż wszystko ładnie się połączy. Do śmietany można dodać 3-4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Makaron ugotowałam w solonej wodzie 15 minut i przelałam go zimna wodą na durszlaku.
Danie jest bardzo pyszne, zdrowe i sycące. Polecam :-)
Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz