Potrzebne składniki:
50 dag mąki pszennej,
15 dag drożdży,
300no ciepłego mleka,
1 jajko,
1 czubata łyżka masła lub margaryny,
1 łyżka cukru,
szczypta soli,
Dowolne ziarna lub pestki,
Do małego garnuszka wlałam mleko, dodałam cukier i masło. Wszystko podgrzałam do momentu aż masło się roztopiło. Jeżeli mleko będzie za gorące to proszę przestudzić, żeby było ciepłe a nie gorące ponieważ w zbyt wysokiej temperaturze drożdże mogą nie ruszszyć.
Do ciepłego mleka wkruszyłam drożdże, delikatnie wymieszałam i odstawiłam do momentu, aż drożdże zaczęły "pracować" około 10 minut.
W tym czasie do miski wsypałam mąkę, dodałam jajko i sól i słonecznik. Następnie wlałam gotowy rozczyn drożdżowy i resztę roboty zrobił za mnie robot kuchenny 😁 za pomocą haczyków przeznaczonych do ciast drożdżowych. Można ciasto wyrobić ręcznie, ale z uwagi na wysoką temperaturę za onknem no i w domu 😏 posłużyłam się robotem.
Wyrobione ciasto odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką kuchenną. Po około 40 minutach gotowe wyrośnięte ciasto rwałam rękoma na kawałki w wielkości cytryny i formowałam kulki. Bułki poukładałam na blaszce z piekarnika na papier do pieczenia i przykryłam na dosłownie 7 minut ściereczką, aby jeszcze troszkę urosły. Gotowe bułeczki tępą stroną noża zrobiłam przedziałek (można pominąć) i piekłam w 190C przez 15-20 minut aż ładnie się zarumienią.
Ważne!!! Proponuję podczas rwania ciasta ręce zanurzyć w mące, aby ciasto nie kleiło się do rąk 👍
Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz