Świetnie smakuje z sosem czosnkowym lub ketchupem :-)
Potrzebne składniki:
2 op ciasta francuskiego,
1 op mieszanki warzyw mrożonych,
25 dag pieczarek,
1 duży filet z kurczaka,
3 jajka + 1 jajko
2 duże łyżki śmietany 18%
przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, vegeta, przyprawa do kurczaka,
Pieczarki pokroiłam w plasterki i udusiłam na 1 łyżce margaryny. Następnie dodałam pokrojonego w kostkę kurczaka, posypałam przyprawą, wymieszałam razem i nadal smażyłam do momentu, aż mięso straciło różowy kolor.
Do mięsa i pieczarek dodałam mrożone warzywa, wymieszałam i przykryłam pokrywką, aby warzywa szybciej się rozmroziły. Po około 7 minutach doprawiłam pozostałymi przyprawami, wymieszałam i smażyłam wszystko razem, aż warzywa zrobiły się miękkie, a woda wygotowała się.
Patelnie zdjęłam z palnika i mieszałam co chwilkę, aby warzywa trochę ostygły. Tortownicę (25cm) natłuściłam margaryna i wyłożyłam 1 porcję ciasta francuskiego łącznie z bokami tortownicy. Ciasto ponakłuwałam widelcem i wyłożyłam przestudzone warzywa. Jajka i śmietanę połączyłam razem i polałam warzywa. Przykryłam drugą częścią ciasta francuskiego i posmarowałam rozkłóconym jajkiem. Można dodatkowo posypać sezamem.
Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz