CHLEB PSZENNY Z ZIARNAMI

Ci co już piekli kiedykolwiek swoje pieczywo w domku, zgodzą się ze mną, że nie może się równać z tym kupnym. O wiele razy lepiej smakuje, pachnie no i ta satysfakcia... że to Twoje 😃 cieszy i to baaardzo. Zachęcam do wypróbowania tego przepisy przez tych co zaczynają piec swòj chleb jak i Ci co już upiekli nie jeden bochenek chleba 😊 smacznego.



Będzie Ci potrzebne:
1 kg mąki,
5 dag drożdży,
2 łyżki cukru,
4 szklanki ciepłej przygotowanej wody (1litr),
1 łyżka sol,
1 szklanka otrębów,
Po pół szklanki słonecznika i siemia lnianego,

Do ciepłej wody wkruszyłam drożdże, dodałam cukier, sól i wymieszałam. Dodałam ziarna, ponownie wymieszałam (drewnianą łyżą) i odstawiłam na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Po tym czasie dodałam mąkę, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce. U mnie zawsze bardzo fajnie i szybko sprawdza się kołderka 😊

Gotowe i wyrośnięte ciasto drożdże przełożyłam do foremek, przykryłam jeszcze na 15 minut ściereczką, aby troszkę podrosło.

Wstawiłam do piekarnika i piekłam 1 godzinę w 180°C









Może szukasz przepisu na smaczne i równie szybkie do zrobienia bułki pszenne? Proszę bardzo 😊

Bułki pszenne na śniadanie





Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CHLEBEK BANANOWY