Taka mała podpowiedź: z racji tej, że drożdże lubią ciepło to jajka proszę wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę otoczenia.
Zapraszam do wypróbowania.
Potrzebne Ci będzie:
2 szklanki mąki,
2 szklanki mleka,
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
20 g drożdży,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 szklanka rodzynek,
1 duże jabłko,
olej do smażenia,
Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku, dodałam cukier i odstawiłam na bok, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypałam mąkę, dodałam jajka, cukier waniliowy i rozczyn drożdżowy - wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia. Można dodać dodatkowo cynamon 1 łyżeczkę😊
Po wyrośnięciu ciasta dodałam potarkowane jabłko i rodzynki, delikatnie wymieszałam i smażyłam na oleju na małym ogniu.
Teraz już tylko zostało delektowanie się placuszkami z cukrem pudrem lub dżemem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz