Ciasto o dość dziwnej nazwie styropian :-) na kruchym spodzie z nadzieniem brzoskwiniowo-kokosowym. Po przekrojeniu wygląda trochę jak sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami.
Fani kokosu w 100% go pokochają. Zapraszam do wypróbowania :-)
Potrzebne Ci będzie:
CIASTO KRUCHE:
500 g mąki,
250 g margaryny,
5 żółtek,
110 g cukru,
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
MASA:
5 białek,
1 puszka brzoskwiń,
2 opakowania budyniu waniliowego,
110 g cukru,
2 duże jogurty brzoskwiniowe (użyłam Jogobella),
200 g wiórek kokosowych,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Z podanych składników na ciasto energicznie zagniotłam kulę i podzieliłam ciasto na pół. Można to zrobić w mikserze. Jedną częścią ciasta wyłożyłam blaszkę wcześniej posmarowaną margaryną.
Brzoskwinie osączyłam z zalewy i pokroiłam w drobną kostkę, Do miski wlałam oba jogurty, dodałam brzoskwinie, budynie, cukier i wiórki kokosowe, wszystko dokładnie wymieszałam.
Na koniec dodałam jeszcze pianę ubitą z białek i ponownie delikatnie wymieszałam.
Na koniec dodałam jeszcze pianę ubitą z białek i ponownie delikatnie wymieszałam.
W tym momencie możemy nastawić piekarnik, aby nagrzał się do temperatury 160C. Gotową masę jogurtowo-brzoskwiniową przelałam do blaszki z ciastem, a na wierzch pokruszyłam drugą część ciasta tworząc kruszonkę. Gotowe ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam 1 godzinę.
Życzę smacznego :-)
Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘
Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz