Udka w sosie pieczarkowo koperkowym


Potrzebne składniki:
4 udka/ćwiartki (w zależności ile jest osób w rodzinie),
15 dag pieczarek,
1 cebula,
1 duża łyżka masła/margaryny do smażenia
200 g śmietanki 18%,
pęczek koperku,
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 
przyprawa do kurczak - opcjonalnie.

Podudzia posypać przyprawami. Masło lub margarynę roztopić na głębokiej patelni lub w brytfance i obsmażyć na nim mięsko.

Dodać drobno pokrojoną cebulę, pieczarki i dusić około 7-10 minut, do momentu aż cebulka zrobi się lekko złocista. Następnie mięsko zalać 3 szklankami przygotowanej ostudzonej wody i dusić pod przykryciem około 25 -35 minut.

Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, czyli śmietanę przełożyć do większej miseczki dodać około 1/4 szklanki wywaru (sosu) z patelni i wymieszać. Porcjami dodawać do potrawy i mieszać do połączenia się śmietany z sosem. Posypać koperkiem lub natka pietruszki ❤

Można doprawić do smaku solą lub pieprzem jeżeli ktoś lubi bardziej doprawionego kurczaka.

Danie świetnie smakuje z ryżem lub makaronem pełnoziarnistym.
Pychotka ❤









Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CHLEBEK BANANOWY