CIASTO ANANASOWIEC


Kto zna ciasto Ananasowiec? Chyba każdy i jak do tej pory nie znam też osoby, której by nie smakowało to ciasto. Bardzo ładnie pachnie kokosem, a ananas który znajduje się w masie budyniowej sprawia, że ciasto nie jest aż tak słodkie.
Zapraszam do wypróbowania🌹☺

Potrzebne Ci będzie:

BISZKOPT:
5 jajek,
3 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3\4 szklanki cukru,
1 łyżka proszku do pieczenia,

MASA BUDYNIOWA:
1 budy śmietankowy,
1 puszka ananasów w plastrach,
3\4 szklanki wody,
1\2 szklanki cukru,
1 kostka margaryny KASIA,

BEZA KOKOSOWA:
5 białek,
100g wiórek kokosowych,
3\4 szklanki cukru,


Ciasto zaczynam od ugotowania budyniu, ponieważ musi bardzo dobrze ostygnąć, a to trochę trwa. Musi być chłodny!!! A więc. Budyń dokładnie mieszam z wodą, tak aby nie było grudek. Zalewę z ananasów nie wylewam tylko zagotowuję wraz z cukrem i do gotującej się wody wlewam budyń - energicznie mieszam i odstawiam do ostudzenia. Co jakiś czas budyń mieszam, aby szybciej się wystudził.

Teraz czas na biszkopt. Jajka muszą być dobrze schłodzone, aby ubiła się piana z białek. No i trzeba uważać, aby do białek podczas oddzielania od żółtek nie dostała się najmniejsza skorupka, ponieważ wtedy nie ubijemy piany 😒 najlepiej każde jajko rozdzielać nad miseczką, a nie nad misą miksera.

Moja rada: ja jak ubijam pianę z białek to nie włączam robota od razu na najwyższe obroty, tylko stopniowo. Na początek miksuję na średnich obrotach do momentu, aż z białek zrobi się taka piana, tedy wiem, że są dobrze napowietrzone. Dopiero wtedy zwiększam obroty!!!

Z białek ubijamy pianę na sztywno, dodajemy cukier i miksuję dalej, ale już nie na najwyższych obrotach tylko na "3" do momentu aż cukier się roztopi. Następnie wrzucam żółtka i jeszcze dosłownie chwilkę mieszam mikserem.
Mikser wyłączam, dodaje obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie drewnianą łyżką łączę mąki z masą jajeczną. Naprawdę delikatnie!!! Muszą to być powolne ruchy łyżką, aby masa nie opadła.
Piekarnik nagrzewam do 170C, a w między czasie blaszkę do ciasta wykładam pergaminem (same dno blaszki) wlewam masę jajeczną i piekę 25 - 30 minut.
Po upieczeniu wyciągam od razu biszkopt z piekarnika i rzut na podłogę waz z blaszką z około 40cm



Teraz bierzemy się za pyszną masę budyniową :-) Ananasa z puszki kroimy w małe kawałeczki. Ciepłą margarynę miksuję na najwyższych obrotach w mikserze, aż zrobi się puszysta. Do ubitej margaryny dodaje po trochu budyń miksując cały czas oraz pokrojonego ananasa. Masa gotowa :-)

Na wystudzony biszkopt wyłożyłam równomiernie masę budyniową i włożyłam ciasto do lodówki. Biszkopt można wcześniej lekko zwilżyć sokiem z cytryny i wody.

Pora na bezę kokosową. Białka ubijamy na sztywną pianę, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cukier. Chwilkę miksujemy. Wyłączamy mikser, wsypujemy wiórka kokosowe i mieszamy drewnianą łyżką, aż wszystko razem się połączy. Bezę pieczemy w tej samej foremce co piekł się biszkopt. Masę kokosową również wylewam na pergamin tak jak biszkopt. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 140C około 1 godzinę. Proszę pilnować, aby szybko się nie zarumienił, bo z piekarnikami to różnie bywa! Po upieczeniu bezy kokosowej studzimy ją o powoli odrywamy pergamin. Bezą
przykrywamy resztę ciasta i chłodzimy w lodówce.




Ciasto jest najlepsze na drugi dzień 😋☺
Polecam serdecznie👍




Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CHLEBEK BANANOWY