DROŻDŻOWE RACUSZKI Z JABŁKIEM I BANANEM



Puszyste i grubaśne racuszki nadziane pokrojonym jabłkiem i bananem. Można dodać same jabłko i też są przepyszne. Często robię moim dzieciaczkom  jak idziemy na działeczkę lub jako przekąske na podróż. Muszę przyznać, że są obłędne👍 Racuszki nie są zbyt słodkie więc jak ktoś uwielbia słodkie można dodać łyżkę więcej cukru.
Zapraszam do wypróbowania 🌹


Potrzebne Ci będzie:
2 szklanki mąki - użyłam tortowej Typ 450,
1 szklanka mleka,
1 jajko plus 1 żółtko,
2 łyżki cukru,
1 cukier waniliowy,
25g drożdży,
1 jabłko,
1 banan,
oliwa do smażenia,

W pierwszej kolejności robię rozczyn. Mleko wraz z cukrem podgrzewam w małym garnuszku. Nie może być gorące! Dodaje pokruszone drożdże i mieszam, odstawiam do wyrośnięcia.
Do miski wsypuję mąkę, cukier waniliowy oraz jajka. Wlewam wyrośnięty rozczyn drożdżowy i mieszam drewnianą łyżką.

Przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
Po tym czasie do wyrośniętego ciasta dodaje pokrojone w kostkę 🍎 i 🍌. Mieszam.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażę racuszki na złoty kolor.
Zapraszam do wypróbowania pysznego przepisu☺🌹







Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CHLEBEK BANANOWY