CIASTO BISZKOPTOWE Z TRUSKAWKAMI


Kolejne ciasto z truskawkami i pyszną masą budyniową, mięciutką jak ptasie mleczko. Ciasto jest przepyszne na drugi dzień jak już "przegryzie się".
Porą jesienną czy zimową gdy już nie ma truskawek niestety, używam jabłek :-) a więc ciasto jest całoroczne :-)
Moja rada: ciasto proponuję zacząć od zrobienia masy truskawkowej, ponieważ dość długo stygnie, a potem musi jeszcze stężeć więc w tym czasie można zrobić masę budyniową i biszkopt.

Zapraszam do wypróbowania pysznego przepisu🌹


Potrzebne Ci będzie:
BISZKOPT:
1 szklanka mąki wrocławskiej lub tortowej,
3\4 szklanki cukru,
4 jajka - schłodzone prosto z lodówki,
1 łyżka proszku do pieczenia,

Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier mieszam mikserem, ale już na wolniejszych obrotach oraz dodaję żółtka. Mieszam krótko tylko do połączenia się składników.
Mąkę mieszam razem z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Mieszam bardzo powoli drewnianą łyżką.
Dno foremki wykładam papierem do pieczenia, boki nie smaruję tłuszczem. Wylewam masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 175°C, piekę około 30 minut, do suchego patyczka. Dlaczego około? Ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze, po 25 minutach można sprawdzić wykałaczką czy biszkopt jest już gotowy. Jeżeli patyczek jest suchy, wyłączam piekarnik, wyciągam blaszkę aby  ciasto ostygło.


MASA TRUSKAWKOWA:
70 dag truskawek,
2 galaretki truskawkowe,

Umyte truskawki gotuję na małym ogniu w garnku, od czasu do czasu mieszając. Jak puszczą dużo soku dodaję suche galaretki i mieszam aż się rozpuszczą. Odstawiam do wystygnięcia.
Masę truskawkowo - galaretkową wylewam dopiero na biszkopt jak masa zacznie tężeć, nie wcześniej!




MASA BUDYNIOWA:
3 budynie waniliowe lub śmietankowe,
3 szklanki mleka,
6 łyżek cukru,
1 margaryna KASIA - temperatura pokojowa,

Gotuję budyń i studzę, musi być zimny!  Margarynę wrzucam do miksera i miksuję, aż zrobi się jaśniejsza i puszysta, wtedy dodaję partiami ostudzony budyń. Miksuję do momentu połączenia się składników.

POLEWA CZEKOLADOWA:
1\2 kostki margaryny,
1\2 szklanki cukru,
2 łyżki wody,
2 łyżki kakao,

Wszystkie składniki wkładam do małego garnuszka, mieszam aż margaryna się rozpuści. Polewę czekoladową zagotować i odstawić do przestudzenia.


PRZEŁOŻENIE:
Biszkopt, masa truskawkowa, masa budyniowa, polewa czekoladowa.







Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CHLEBEK BANANOWY