Dzisiaj chciałabym zaproponować na obiad kuchnię indyjską. Pierś kurczaka w przepięknej złotej przyprawie - curry. Niezwykły smak i aromat. Sos na bazie mleka kokosowego mniami :-)
Potrzebne składniki:
podwójna pierś z kurczaka,
1 czerwona cebula,
1 żółta papryka,
400 ml mleczka kokosowego,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
2 duże lub 4 mniejsze ząbki czosnku,
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka imbiru,
oliwa do smażenia,
sól,
Mięso oczyściłam z błonek i pokroiłam w kostkę. Paprykę umyłam, pozbyłam się nasion i pokroiłam w paski około 3-4 cm Cebulkę obrałam, przekroiłam na pół i pokroiłam w półksiężyce, a czosnek w drobną kostkę.
Mięso usmażyłam na oliwie, posypałam imbirem oraz cebulką - chwilkę podsmażyłam. Następnie dodałam curry, paprykę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie przemieszałam i poddusiłam na średnim ogniu.
Składniki podlałam mleczkiem kokosowym, dokładnie wymieszałam i doprawiłam do smaku solą.
Danie podałam z ryżem :-)
Życzę smacznego 😃
Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz krótki komentarz. Wystarczy parę słów :-) dziękuję i zapraszam ponownie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz