Wątróbka z cukinią i marchewką

Pochwalę się kolejnym daniem, które wymyśliłam sama 😊 miałam ochotę na wątróbkę więc zwyczajnie kupiłam ją i byłam święcie przekonana, że mam w domu brokuł. Zaglądam do lodówki, a brokuła brak :-( chciałam zrobić wątróbkę w sosie serowym z brokułem 
Może dobrze tak się stało, że nie miałam brokuła ponieważ powstało oto nowe pyszne i szybkie w zrobieniu danie. Przyrządziłam wątróbkę z tym co miałam akurat w lodówce czyli z marchewką i cukinią, świetne połączenie jeżeli chodzi o wątróbkę, naprawdę 😋

Wątróbkę wcześniej zawsze moczę w mleku chociaż 3 godzinki, aby pozbyć się goryczki i dzięki temu jest bardziej delikatna!!!


Potrzebne składniki:
40-50 dag wątróbki drobiowej,
2 większe marchewki,
1 większa lub 2 małe cukinie,
przyprawy: vegeta, czerwona słodka papryka,



Po kąpieli wątróbki w mleku oczyściłam ją z błonek. Warzywa umyłam i starłam na tarce.
Na głębokiej patelni rozgrzałam troszkę oliwy i wrzuciłam warzywa, przyprawiłam vegetą i przykryłam pokrywką, mieszając co jakiś czas.

Gdy warzywa zrobiły się prawie miękkie dodałam do nich wątróbkę i doprawiłam ją papryką. Dusiłam nadal wszystko razem pod przykrywką na malutkim ogniu. W miejsce gdzie wątróbka smażyła się dodałam troszkę masła, aby nie przypaliło się.


Na koniec wszystko razem delikatnie wymieszałam, aby nie uszkodzić wątróbki i zostawiłam na chwilę.
Podałam z makaronem :-)





Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CHLEBEK BANANOWY