CIASTO BANANOWY SZAŁ

Mięciutkie, delikatne i mega bananowe ciasto. Przechowując w lodówce ciasto nadal będzie dobre nawet na trzeci dzień. Zaczynając cokolwiek robić radzę zacząć od ugotowania budyniu, aby miała czas ostygnąć ponieważ będzie miksowany z masłem. Ważne, aby masa budyń był chłodny, a nie ciepły!!! Zapraszam do wypróbowania 😊😊😊



Potrzebne składniki:
NA CIASTO:
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki,
1 budyń czekoladowy,
2 łyżki proszku do pieczenia,

KREM:
2 banany, 
puszka brzoskwiń
 lub świeże sezonowe,
350 ml mleka,
budyń waniliowy,
20 dag miękkiego masła,
3 łyżki cukru,


CIASTO: 
Żółtka miksujemy z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym . Białka ubijamy z resztą cukru. Mieszamy z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Wylewamy do wyłożonej pergaminem (tylko dno) blaszki 20 x 32 cm  pieczemy w 180C przez 30 minut i studzimy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika proponuję rzucić blaszkę na podłogę z wysokości kolan.

KREM:
Gotujemy budyń i studzimy, musi być chłodny!!! Miękkie masło ucieramy po trochu z budyniem. Dodajemy kolejno po jednej łyżce, nie wszystko na raz. Do masy budyniowej dodajemy pokrojone drobno brzoskwinie i w większą kostkę banany, mieszamy wszystko razem.

Biszkopt przekrawamy na pół, smarujemy masą budyniową i przykrywamy drugim biszkoptem. Schłodzić w lodówce co najmniej 4 godzinki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Jest proste w zrobieniu, a smakuje wyśmienicie. Najlepsze jest na drugi dzień, a jeszcze lepsze jak już go brak 😁😁😁


Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CHLEBEK BANANOWY