Naszła mnie dziś ochota na babkę kokosową. Dlaczego kokosową? Bo uwielbiam kokos w każdej postaci :-) Wczoraj kupiłam od pewnego Pana Krzysztofa świeżutkie jajeczka od szczęśliwych kurek więc działam. Babkę można zrobić w keksówce czy też w foremce z kominkiem.
Zapraszam do wypróbowania przepisu🌹
Potrzebne Ci będzie:
2 szklanki mąki,
1 i 1\4 szklanki wiórek kokosowych,
5 jajek,
1 szklanka mleka,
1 szklanka oleju,
2 łyżki proszku do pieczenia,
skórka z 1 cytryny,
W pierwszej kolejności należy sparzyć cytrynę wrzątkiem i zetrzeć skórkę.
Do miksera wlałam olej, wsypałam cukier i cukier waniliowy - zmiksowałam do momentu połączenia się produktów.
Nie przerywając miksowania, wbijałam po 1 jajku.
W osobnej misce mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia oraz dodałam wiórka kokosowe - wymieszałam i porcjami dodawałam do masy jajecznej na przemian z mlekiem.
Na koniec dodałam startą skórkę cytrynową.
Keksówkę czy foremkę do babki wysmarować należy tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Ja piekłam w sylikonowej foremce więc tą czynność pominęłam.
Piekarnik nagrzałam do 160°C i piekłam 80 minut.
Jeżeli babka w połowie czasu za szybko będzie robić się brązowa proponuję przykryć folią aluminiową.
Keksówkę czy foremkę do babki wysmarować należy tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Ja piekłam w sylikonowej foremce więc tą czynność pominęłam.
Piekarnik nagrzałam do 160°C i piekłam 80 minut.
Jeżeli babka w połowie czasu za szybko będzie robić się brązowa proponuję przykryć folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz