Ziemniaki należy wcześniej ugotować i ostudzić. Mogą być nawet takie z poprzedniego dnia. Nic nie może się zmarnować. Zasada jest ta sama. Nie ważne z ilu kg ziemniaków zrobicie kluski. Ważne, aby całą porcję podzielić na 3 i dodać mąki ziemniaczanej. Wszystko jest opisane poniżej.
Zapraszam do wypróbowania przepisu🌹
Potrzebne Ci będzie:
1 -1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
1 jajko,
około 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
Ugotowane ziemniaki przełożyłam do miski, wyrównałam powierzchnię i podzieliłam na 3 mniej więcej równe części. Jedną część wyjęłam i w to miejsce wsypałam tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Następnie dodałam jedno całe jajko i wszystko razem wyrobiłam na jednolitą masę. Można dodać dodatkowo trochę soli.
Z powstałego ciasta rwałam kawałki ciasta i formowałam kulki w wielkości trochę mniejsze niż mandarynka. Na końcu w środku kulki zrobiłam dziurkę.
Surowe kluski ugotowałam w gotującej się wodzie i podałam z pysznym sosikiem powstałym z mięska z szynki.
Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘
Jeżeli
podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo
miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz