BUŁKI Z MĄKI PSZENNEJ PEŁNOZIARNISTEJ

Z podanego przepisu wychodzi około 9 pysznych bułeczek. Mąkę pszenną użyłam wrocławską.
Ja osobiście wolę bułki takie lekko zarumienione. Parę minut dłużej  w piekarniku i zmienią kolor na bardziej złocisty. Wybór należy do Was 😊

Zapraszam do wypróbowania🌹


Potrzebne Ci będzie:
300g mąki pszennej pełnoziarnistej,
200g mąki pszennej,
350 ml ciepłego mleka,
4 łyżki oleju plus trochę do nawilżenia dłoni,
1 łyżka soli,
1 łyżka cukru,
35g drożdży,

Do miski wsypałam obie mąki, dodałam sól i wymieszałam.
Mleko podgrzałam (nie może być gorące) dodałam cukier, pokruszone drożdże oraz 1 łyżkę mąki pszennej i zostawiłam, aż drożdże zaczęły pracować. Około 10 minut.
Wyrośnięty rozczyn drożdżowy przelałam do miski z mąką i wlałam jeszcze oleju. 

Wszystko dokładnie wymieszałam rękoma, aż ciasto przestało lepić mi się do rąk. Aby łatwiej ciasto się wyrabiało proponuję dłonie nawilżyć olejem. 
Gotowe wyrobione ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta rwałam dłońmi kawałki wielkości pomarańczy i formowałam bułeczki. 

Piekłam w 175°C przez 15 minut. 
Smacznego😘


 CIASTO PRZED WYROŚNIĘCIEM

 CIASTO PO WYROŚNIĘCIU


TU JESZCZE SUROWE


A TU JUŻ BUŁECZKI UPIECZONE




Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Karkowka pieczona z jabłkami




Potrzebne Ci będzie:
2 kg karkówki,
4 ząbki czosnku,
2 jabłka,
3 łyżki oleju,
1 łyżka rozmarynu lub majeranku,
1 łyżka papryki słodkiej,
1 łyżka pieprzu ziołowego,


Karkówkę dobrze na noc "posmarować" przyprawami i wstawić do lodówki. 
Jezeli tej czynności nie zrobiliście to chociaż godzinę wcześniej przed włożeniem do piekarnika. 

Mięsko ponakłuwłam nożem i powkładałam w otwory ząbki czosnku.
W miseczce połączyłam przyprawy wraz z olejem i natarłam mięsko z obu stron. Zamiast słodkiej papryki i pieprzu ziołowego można użyć gotowej przyprawy do karkówki. Doprawioną karkówkę włożyłam do rękawa foliowego i włożyłam do naczynia żaroodpornego. 

Jabłka obrałam i przekroiłam na 4 części, poukładalam na mięsku.
Naczynie wstawiłam do nagrzanego piekarnika w 180°C i piekłam 40 minut więcej niż waga mięsa. Czyli jeżeli mięso Wasze waży np 2kg to należy piec 2 godziny i 40 minut.

Smacznego😊😋👍









Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Kurczak w pomarańczach


Przeglądając przepisy w zeszycie natknęłam się na zapomnianą pyszną i niezwykle pachnąca potrawę z kurczaka w pomarańczach.  
Do tego przepisu można użyć różnych części kurczaka. Pałek, udka czy ćwiartki lub po prostu całego kurczaka poporcjować i udusić w brytfannie według tego przepisu. 
Ja zrobiłam z ćwiartek kurczaka. Ilość warzyw jest podana na 3-4 szt. 
Zamiast pomidorków z puszki można użyć swoich z działaczki lub kupne. Oczywiście należy pozbyć się skórki z pomidorków poprzez zalanie ich na 5-7 minut gorąca wodą. 
Zachęcam do wypróbowania i delektowania się soczystym smakiem pomarańczy. Mniam!!!




Potrzebne Ci będzie:
3 ćwiartki kurczaka,
1 średnia cebula,
1 papryka,
1 puszka pomidorów bez skórki,
pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
przyprawa do kurczaka,
1 łyżka vegety,
1 łyżka ziół prowansalskich,
1 pomarańcza,
trochę oliwy do smażenia,


W pierwszej kolejności nagrzałam piekarnik do 190C.
Ćwiartki kurczaka posypałam przyprawą, włożyłam do naczynia żaroodpornego i dusiłam pod przykryciem 45 minut.

W między czasie zrobiłam pyszny sosik, którym polałam później  upieczone ćwiartki. A więc. Paprykę pokroiłam w paseczki, cebulę przekroilam na pół i pokroiłam w talarki. Pomarańczę sparzyłam wrzątkiem i pokroiłam wraz ze skórką w ósemki. 

Na rozgrzanej patelni z oliwą udusiłam cebulkę z papryką około 5 minut, doprawiłam vegetą i wymieszałam. 
Dodałam pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie i ponownie wszystko wymieszałam. Dusiłam do momentu aż wszystko ładnie się połączy w całość. 

Gotowym sosikiem warzywnym polałam mięsko, poukładalam na wierzch kawałki pomarańczy i wstawiłam jeszcze na 15 minut do piekarnika, ale już bez przykrycia. 
Po otwarciu piekarnika Wasza kuchnia będzie pachnieć pomarańczami 👍😀😀😀

No i gotowe 😋 najlepiej smakuje z ryżem. 














Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

CHLEBEK Z MĄKI ZIARNISTEJ

Dzisiaj chciałabym polecić Wam pyszny i zdrowy chlebek, bo z mąki ziarnistej. Jeżeli do tej pory nie piekliscie jeszcze w domu swojego chlebka to szczerze zachęcam 😊 swój taki domowy i zrobiony własnoręcznie smakuje o niebo lepiej niż ten ze sklepu. 
Do mąki można dodać garść uubionych ziaren np słonecznika, dyni czy siemia lnianego.  Można użyć również  zwykłej mąki pszennej. Chlebek z tego przepisu ma niezwykle chrupiąca skórkę, a w środku mięciutki i pachnący 😌 rewelacyjny. Zapraszam do wypróbowania👍🍞


Potrzebne Ci będzie:
750g mąki pszennej ziarnistej lub razowej,
30g świeżych drożdży,
1,5 szklanki ciepłej nie gorącej wody,
1 szklanka ciepłego mleka,
1 łyżka soli,
1/2 łyżki cukru,
Garść ulubionych ziaren,

Do większej miski wsypałam mąkę i sól - wymieszałam. Dodałam ciepłe mleko i wodę, pokruszylam drożdże i wsypałam cukier.  Jeżeli robicie chlebek z ziarnami nie zapomnijcie ich dodać. Wszystko razem wymieszałam drewnianą łyżką i odłożyłam  miskę w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. U mnie zawsze sprawdza się cieplutka kołderka 😁 rośnie jak na drożdżach. 

Po 30 minutach ciasto ponownie wyrobiłam i odstawiłam z powrotem na 30 minut.

Piekarnik włączyłam na 225°C włożyłam naczynie szklane żaroodporne wraz z pokrywką, aby się nagrzało.  W tym czasie lekko ciasto wyrobiłam.  Jak ciasto będzie się Wam kleić do rąk to proponuję lekko ręce nawilżyć olejem.  Tak jest dużo łatwiej. 

Jak już piekarnik się nagrzał wraz z naczyniem, gotowe ciasto chlebowe przełożyłam do nagrzanego naczynia, przykryłam pokrywką i do piekarnika. 

Pierwsze 30 minut piekłam w 200°C  z pokrywką, a kolejne 20 minut bez pokrywki, aby skórka zrobiła się chrupiącą 😊 








Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Świąteczne ciasteczka bez miodu

Pyszne, aromatyczne i szybkie do zrobienia ciasteczka piernikowe bez miodu. Jeżeli macie małych pomocników w domu z pewnością sobie poradzą. Dzieci uwielbiają pomagać w kuchni 😊 a jak w grę wchodzi wykrajanie kształtów to zadowolenie w 100%
Nasze pierniczki robiła moja 6 letnia córka ☺produkty na ciasteczka proszę wcześniej wyciągnąć z lodówki. Masło czy margaryna dobrze by było jakby była taka mięciutka, wtedy lepiej i szybciej się wyrabia ciasto.




Potrzebne Ci będzie:
2 szklanki mąki pszennej typ 450,
1 jajko,
100g margaryny KASIA,
1 op przyprawy do piernika,
1/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki ciepłego mleka,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,


Wszystkie składniki wsypać do miski lub na stolnicę i wyrobić rękoma jednolite ciasto. W tym momencie można rozgrzać piekarnik do 180C. 
Stolnicę posypać delikatnie mąką i rozwałkować ciasto o grubości 0,5cm, następnie wykrajać foremkami kształty. 
Ciasteczka wyłożyć na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec 10-12 minut. 
Wyjąć, ostudzić i smacznego 😘










Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Makaron z soczewicą

Soczewica. Idealna alternatywa dla białka zwierzęcego. Jeżeli musimy z przyczyn zdrowotnych lub  zwyczajnie chcemy ograniczyć mięso w naszej codziennej diecie, soczewica jest idealna.
Zdrowa, sycąca i pomaga w rożnych dolegliwościach naszego organizmu. 
Soczewica polecana jest przy anemii ponieważ zawiera witaminy z grupy B i kwas foliowy, a także magnez, żelazo, potas, cynk oraz fosfor. 
Ze względu na zawartość kwasu foliowego również kobiety w ciąży powinny polubić się z soczewicą😊

Dzisiaj zrobiłam bardzo szybkie i smaczne danie soczewicę z makaronem. Bardzo przypomina popularne spaghetti i równie szybko obiad zniknął z talerza.
Zapraszam do wypróbowania👍






Potrzebne Ci będzie:
1 op czerwonej soczewicy,
25 dag makaronu świderki lub penne,
1 średnia cebula,
pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
1/2 szklanki przygotowanej wody,
olej do smażenia,
1 łyżka cukru,
1 łyżka lubczyku lub oregano,

Soczewicę ugotowałam do miękkości i odcedziłam. Makaron ugotowałam w posolonej wodzie i przelałam zimną wodą, odcedziłam.

Na głębokiej patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam pokrojoną cebulkę w piórka, delikatnie posoliłam i smażyłam ją do uzyskania złotego koloru. Następnie do cebulki dodałam ugotowaną soczewicę, koncentrat pomidorowy, cukier i lubczyk. Wszystko razem wymieszałam i dusiło się około 5 minut.

Gotowy sosik połączyłam z makaronem i...  smacznego






Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘




Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)


Sałatka z fetą i słonecznikiem



Potrzebne Ci będzie:
1 główka sałaty kruchej,
2 pomidory,
2 ogórki sałatkowe,
270 g serka feta,
100 g zielonych lub czarnych oliwek wydrylowanych,
2 łyżki ziaren słonecznika,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 sos winegret,

Sałatę umyłam i porwałam na małe kawałki. Ser feta osączyłam z zalewy pokroiłam w kostkę.
Pomidory i ogórki umyłam, pokroiłam w pół plastry. 
Wszystkie składniki wymieszałam w misce.
Sos winegret zrobiłam według przepisu tak jak na opakowaniu. Wymieszałam go z wodą i oliwą, polałam sałatkę i posypałam prażonymi ziarnami słonecznika.
Wymieszać dopiero przed podaniem.



CIASTO ZEBRA

Ciasto Zebra jest jednym z moich ulubionych ciast ponieważ jest szybkie w wykonaniu i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. W sam raz dla niezapowiedzianych gości lub do niedzielnej kawki.

Zapraszam do wypróbowania :-)



Potrzebne Ci będzie:
5 jajek, 
1 szklanka cukru,
2,5 szklanki mąki pszennej + 4 łyżki,
3/4 szklanki oleju,
1 szklanka wody - może być gazowana,
2 czubate łyżki proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao,
pół flakonika zapachu śmietankowego,


Do miski miksera wbiłam jajka i ubiłam wraz z cukrem na puszystą jasną  masę. Dodałam olej, wodę oraz zapach śmietankowy - mieszałam krótko do momentu, aż składniki się połączyły. 

Następnie dodałam do masy mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko razem połączyłam mikserem.

Ciasto podzieliłam na dwie w miarę równe części, do jednej miski dodałam 3 łyżki kakao i wymieszałam,  a do drugiej miski z jasną masą 4 łyżki mąki.

Blaszkę, w której piekłam ciasto wysmarowałam tłuszczem tylko spód. 

A teraz najlepsze :-) na środek blaszki porcjami kładziemy po 3 łyżki jasnej i ciemnej masy ciasta. 
W ten sposób zrobią się piękne wzorki :-)

Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika w 175C i piekłam 40 minut góra-dół do suchego patyczka.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.













Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Pasta z makrelą

Jedna z ulubionych naszych past na kanapki. Pasta z makreli z twarogiem i ogórkiem korniszonym.  Jest smaczna i szybka do zrobienia. Zapraszam do wypróbowania 😊



Potrzebne Ci będzie:
1 wędzona makrela,
25 dag twarogu półtłustego,
2 średnie ogórki korniszone,
1 łyżka majonezu,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
sól do smaku,

Do miski włożyłam twarożek i widelcem rozdrabniamy na mniejsze części, aby nie był taki zbity. 
Ogórki pokroiłam w małą kostkę i dodałam do twarogu. 
Makrelę oczysciłam z ości, kawałki rybki połączyłam z pozostałymi składnikami. 
Dodalam sól do smaku oraz majonez połączony z jogurtem. 
Wymieszałam i pyszna pasta gotowa.






Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)


CHLEBEK BANANOWY