DOMOWY CHLEBEK


Dzisiaj podzielę się z Wami następnym pysznym i łatwym do zrobienia przepisem na domowy chlebek 🍞🍞🍞

Przepis na inny chlebek ⤵️

CHLEBEK Z MĄKI ZIARNISTEJ

CHLEBEK PSZENNY Z ZIARNAMI


Moja rodzinka liczy 4 osoby więc chleb pieczony z kilograma mąki czy też nawet 700g to dla nas trochę za dużo. Ten przepis jest robiony z 500g i jest w sam raz 👍
Jaką użyłam mąkę? 400g pszennej i 100g żytniej. Można też pół na pół czy np 300g pszennej i 200g żytniej. Jak macie ochotę 😊 również można użyć mąki razowej.

Do ciasta można dodać również siemię lniane czy też słonecznik.



Potrzebne Ci będzie:
400g mąki pszennej,
100g mąki pszennej żytniej lub razowej,
10g drożdży,
po 300ml ciepłego mleka i wody,
płaska łyżeczka soli,
1 łyżka cukru,
5 stołowych łyżek otrąb pszennych,

A więc zaczynamy 😊 obie mąki wsypałam do miski, dodałam sól, otręby pszenne i mieszam.
Wlałam ciepłe mleko - 300ml. Rozczyn zrobiłam z ciepłej wody. Z mleka też można zrobić.
Do 300ml ciepłej wody dodałam drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i wymieszałam. Odstawiłam do wyrośnięcia około 10 minut.

Gotowy rozczyn wlałam do miski z mąkami i ponownie wymieszałam.
Odstawiłam ciasto do wyrośnięcia około 30 minut.

Po tym czasie ciasto przełożyłam to keksówki, którą wcześniej nasmarowałam masłem, ale tylko dno keksówki. Ciasto przykrywamy na 15 minut ściereczką do ponownego lekkiego wyrośnięcia.

Piekarnik nastawiłam na 180°C włożyłam chlebek i piekłam 1,5 godziny z tym, że pierwsze 10 minut w 180°C a resztę czasu w 170°C

Po upieczeniu chlebka odstawić do ostygnięcia

Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego 😊








Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CHLEBEK BANANOWY