Nuggetsy w krakersach

Nuggetsy raczej nie trzeba nikomu opisywać 😌 są po prostu pyszne i znikają bardzo szybko. Znakomite na spotkanie z przyjaciółmi czy zwyczajnie na obiadek.
Zapraszam do wypróbowania.



Potrzebne Ci będzie:
2 piersi z kurczaka, 
3/4 opakowania krakersów,
1 litr maślanki,
1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka lub do mięs,
1 łyżka papryki słodkiej czerwonej,
1 łyżka lubczyku,

Filet z kurczaka pokroiłam na kawałki tak, aby każdy kawałek mięsa stanowił chociaż 3-4 gryzy. Kawałki mięsa zalałam maślanką i odstawiłam na noc do lodówki. Można tę czynność zrobić z samego rana i do pory obiadowej będą gotowe. Mięso odcedzić na sitku z maślanki.



Krakersy wsypałam do woreczka i wałkiem do ciasta pokruszyłam na drobne kawałeczki, następnie dodałam wszystkie przyprawy i wymieszała
Porcję mięsa obtoczyłam w krakersach i poukładałam na papierze do pieczenia na  blaszce z piekarnika. Piekarnik nagrzałam do temperatury 175C i piekłam 30 minut, aż nuggetsy nabrały ładnego złotego koloru. Mięsko w środku bardzo delikatne i mięciutkie 👍



Danie podałam z potrawką z dyni 😋mniamuśne!!!

Link do Potrawka z dyni





Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)






Potrawka z dyni

Szybka do zrobienia i bardzo sycąca. W przepisie jest koperek, ale można to pominąć jak akurat nie macie w domu lub nie przepadacie za nim.



Potrzebne Ci będzie:
1 średnia dynia (miąższu 50 - 60 dag),
2 średnie czerwone papryki,
1 średnia cebula,
1/2 łyżki masła lub margaryny,
1/2 szklanki śmietany 18%,
do smaku soli, pieprzu, cukier,

Cebulę obrałam i pokroiłam w talarki, paprykę pokroiłam w paseczki, dynię obrałam ze skórki, a miąższ pokroiłam w paski grubsze niż papryka.


Cebulę wraz z papryką zalałam wrzątkiem na głębokiej patelni, dodałam masło, sól i szczyptę cukru, mieszam i dusze do miękkości.


Do cebuli z papryką po około 7-10 minut dodałam dynię i dalej dusiłam do miękkości około 7 minut. Na koniec dodałam koperek można dodać również natkę pietruszki.




Gotowe danie podałam z nuggetsami z kurczaka w krakersach.
Pychotka ☺

Link do Nuggetsy w krakersach






Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Placuszki z jabłkiem

Smakowite drożdżowe placuszki z jabłkiem i rodzynkami, które moja córcia tak bardzo uwielbia :-) można je podać na kolację lub w nagrodę, że dziecko zjadło cały obiadek. U mnie to działa :-)

Taka mała podpowiedź: z racji tej, że drożdże lubią ciepło to jajka proszę wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę otoczenia.

Zapraszam do wypróbowania.



Potrzebne Ci będzie:

2 szklanki mąki,
2 szklanki mleka,
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
20 g drożdży,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 szklanka rodzynek,
1 duże jabłko, 
olej do smażenia,


Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku, dodałam cukier i odstawiłam na bok, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypałam mąkę, dodałam jajka, cukier waniliowy i rozczyn drożdżowy - wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia. Można dodać dodatkowo cynamon 1 łyżeczkę😊

Po wyrośnięciu ciasta dodałam potarkowane jabłko i rodzynki, delikatnie wymieszałam i smażyłam na oleju na małym ogniu.

Teraz już tylko zostało delektowanie się placuszkami z cukrem pudrem lub dżemem.

Życzę smacznego😉







Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

CIASTO STYROPIAN

Ciasto o dość dziwnej nazwie styropian :-) na kruchym spodzie z nadzieniem brzoskwiniowo-kokosowym.                        Po przekrojeniu wygląda trochę jak sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami. 
Fani kokosu w 100% go pokochają. Zapraszam do wypróbowania :-)



Potrzebne Ci będzie:

CIASTO KRUCHE:
500 g mąki,
250 g margaryny,
5 żółtek,
110 g cukru,
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,

MASA:
5 białek,
1 puszka brzoskwiń,
2 opakowania budyniu waniliowego,
110 g cukru,
2 duże jogurty brzoskwiniowe (użyłam Jogobella),
200 g wiórek kokosowych,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,


Z podanych składników na ciasto energicznie zagniotłam kulę i podzieliłam ciasto na pół. Można to zrobić w mikserze. Jedną częścią ciasta wyłożyłam blaszkę wcześniej posmarowaną margaryną. 

Brzoskwinie osączyłam z zalewy i pokroiłam w drobną kostkę, Do miski wlałam oba jogurty,  dodałam brzoskwinie, budynie, cukier i wiórki kokosowe, wszystko dokładnie wymieszałam.
Na koniec dodałam jeszcze pianę ubitą z białek i ponownie  delikatnie wymieszałam.

W tym momencie możemy nastawić piekarnik, aby nagrzał się do temperatury 160C. Gotową masę jogurtowo-brzoskwiniową przelałam do blaszki z ciastem, a na wierzch pokruszyłam drugą część ciasta tworząc kruszonkę. Gotowe ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam 1 godzinę. 

Życzę smacznego :-)










Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)


Potrawka ze schabu

To danie, które dzisiaj Wam przedstawię można podać w dwojaki sposób. Podane z ryżem będzie funkcjonowało jako obiad, ale gdy podamy np z pieczywem może nam zastąpić świetnie jako zakąska podczas spotkania z przyjaciółmi lub jako drugie śniadanie do pracy. Bardzo dobrze smakuje teraz gdy za oknem zrobiło się nie ciekawie i człowiek ma ochotę na coś konkretnego.
Polecam i zapraszam do spróbowania☺


Potrzebne Ci będzie:
50 dag schabu,
1 duża papryka,
1 cebula,
pół opakowania mrożonej włoszczyzny,
pół puszki kukurydzy,
3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego, 
1 szklanka przygotowanej letniej wody,
przyprawy: przyprawa do mięs, vegeta,
natka pietruszki,


Mięso oczyściłam z błonek, pokroiłam w paski w paski i posypałam przyprawą do mięsa. Odstawiłam na chwilę. W między czasie pokroiłam  cebulę w piórka, a paprykę w paski tak jak schabik.

Na głębokiej patelni rozgrzałam olej i smażyłam mięso około 15 minut, co jakiś czas mieszałam łyżką aby się nie przypaliło. Następnie dodałam cebulkę wraz z włoszczyzną i dusiłam pod przykryciem 20 minut.

Po tym czasie dodałam paprykę wraz z kukurydzą, doprawiłam vegetą i wymieszałam. Po upływie  mniej więcej 10 minut dodałam koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą. Potrawę dusiłam do momentu, aż schabik zrobił się miękki.

Na koniec posypałam natką pietruszki☺️  Rewelacyjne!!!











Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)


CHLEB PSZENNY Z ZIARNAMI

Ci co już piekli kiedykolwiek swoje pieczywo w domku, zgodzą się ze mną, że nie może się równać z tym kupnym. O wiele razy lepiej smakuje, pachnie no i ta satysfakcia... że to Twoje 😃 cieszy i to baaardzo. Zachęcam do wypróbowania tego przepisy przez tych co zaczynają piec swòj chleb jak i Ci co już upiekli nie jeden bochenek chleba 😊 smacznego.



Będzie Ci potrzebne:
1 kg mąki,
5 dag drożdży,
2 łyżki cukru,
4 szklanki ciepłej przygotowanej wody (1litr),
1 łyżka sol,
1 szklanka otrębów,
Po pół szklanki słonecznika i siemia lnianego,

Do ciepłej wody wkruszyłam drożdże, dodałam cukier, sól i wymieszałam. Dodałam ziarna, ponownie wymieszałam (drewnianą łyżą) i odstawiłam na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Po tym czasie dodałam mąkę, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce. U mnie zawsze bardzo fajnie i szybko sprawdza się kołderka 😊

Gotowe i wyrośnięte ciasto drożdże przełożyłam do foremek, przykryłam jeszcze na 15 minut ściereczką, aby troszkę podrosło.

Wstawiłam do piekarnika i piekłam 1 godzinę w 180°C









Może szukasz przepisu na smaczne i równie szybkie do zrobienia bułki pszenne? Proszę bardzo 😊

Bułki pszenne na śniadanie





Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Meksykańskie gołąbki

Gołąbki bez kapusty, ale za to pyszną czerwona słodką papryką z cebulką w środku. Aromat i smak jest wyjątkowy i co ważne wszystko robimy w jednym naczyniu :-) uwielbiam takie obiadki, a Wy?



Potrzebne Ci będzie:
50 dag mięsa mielonego, 
2 duże czerwone papryki,
1 większa cebula biała i czerwona,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżki śmietany,
1 łyżka oleju,
1 jajko,
natka pietruszki,
sól, kolendra, papryka czerwona, pieprz ziołowy, majeranek, lubczyk,


W pierwszej kolejności doprawiłam mięso przyprawami, dodałam jajko i wymieszałam. 
Papryki i cebulę pokroiłam w paski i usmażyłam na patelni z odrobiną soli na 1 łyżce oleju, aż cebulka zarumieniła się.

Z mięsa uformowałam placki w wielkości dłoni i nałożyłam usmażony farsz z papryki i cebulki, a następnie uformowałam gołąbki.


Obtoczyłam w mące i usmażyłam z obu stron na oleju na głębokiej patelni. Gołąbki zalałam przygotowaną wodą około 300 - 400 ml, dodałam koncentrat pomidorowy i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu mniej więcej 20 minut.





Na koniec dodałam śmietanę i posypałam natka pietruszki.
Pychotka!!!

Smaczne i sycące. Jak dla mnie to najlepiej smakowało z pieczywem :-) niżej podaję przepis na domowe bułeczki z ziarnem lub bez jak kto woli :-)




Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Udka w sosie pieczarkowo koperkowym


Potrzebne składniki:
4 udka/ćwiartki (w zależności ile jest osób w rodzinie),
15 dag pieczarek,
1 cebula,
1 duża łyżka masła/margaryny do smażenia
200 g śmietanki 18%,
pęczek koperku,
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 
przyprawa do kurczak - opcjonalnie.

Podudzia posypać przyprawami. Masło lub margarynę roztopić na głębokiej patelni lub w brytfance i obsmażyć na nim mięsko.

Dodać drobno pokrojoną cebulę, pieczarki i dusić około 7-10 minut, do momentu aż cebulka zrobi się lekko złocista. Następnie mięsko zalać 3 szklankami przygotowanej ostudzonej wody i dusić pod przykryciem około 25 -35 minut.

Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, czyli śmietanę przełożyć do większej miseczki dodać około 1/4 szklanki wywaru (sosu) z patelni i wymieszać. Porcjami dodawać do potrawy i mieszać do połączenia się śmietany z sosem. Posypać koperkiem lub natka pietruszki ❤

Można doprawić do smaku solą lub pieprzem jeżeli ktoś lubi bardziej doprawionego kurczaka.

Danie świetnie smakuje z ryżem lub makaronem pełnoziarnistym.
Pychotka ❤









Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

CHLEBEK BANANOWY