BABKA KOKOSOWA


Naszła mnie dziś ochota na babkę kokosową. Dlaczego kokosową? Bo uwielbiam kokos w każdej postaci :-) Wczoraj kupiłam od pewnego Pana Krzysztofa świeżutkie jajeczka od szczęśliwych kurek więc działam. Babkę można zrobić w keksówce czy też w foremce z kominkiem.

Zapraszam do wypróbowania przepisu🌹




Potrzebne Ci będzie:
2 szklanki mąki,
1 i 1\4 szklanki wiórek kokosowych,
5 jajek,
1 szklanka mleka,
1 szklanka oleju,
2 łyżki proszku do pieczenia,
skórka z 1 cytryny,

W pierwszej kolejności należy sparzyć cytrynę wrzątkiem i zetrzeć  skórkę.

Do miksera wlałam olej, wsypałam cukier i cukier waniliowy - zmiksowałam do momentu połączenia się produktów. 

Nie przerywając miksowania, wbijałam po 1 jajku.

W osobnej misce mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia oraz dodałam wiórka kokosowe - wymieszałam i porcjami dodawałam do masy jajecznej na przemian z mlekiem. 
Na koniec dodałam startą skórkę cytrynową.

Keksówkę czy foremkę do babki wysmarować należy tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Ja piekłam w sylikonowej foremce więc tą czynność pominęłam.
Piekarnik nagrzałam do 160°C i piekłam 80 minut.
Jeżeli babka w połowie czasu za szybko będzie robić się brązowa proponuję przykryć folią aluminiową.
 
Po upieczeniu wystudzić i polać lukrem lub cukrem pudrem. My nie przepadamy za lukrem więc wybrałam tą drugą opcję.




Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

PLACUSZKI Z PIERSI KURCZAKA Z PAPRYKĄ

Placuszki z kurczaka z czerwoną papryczką połączone z żółtym serkiem - PYCHOTKA!!! Najlepsze są na ciepłe z uwagi na znajdujący się w środku ser żółty, który pod wpływem ciepła ciągnie się jak cukierek krówka :-) moja rodzinka je uwielbia.

Zapraszam do wypróbowania przepisu🌹

Potrzebne Ci będzie:
2 piersi z kurczaka
1 większa czerwona papryka,
4 jajka,
15-20 dag potarkowanego żółtego sera,
natka pietruszki,
przyprawy: sól, przyprawa do kurczaka

Pierś kurczaka pokroiłam w nie za dużą kostkę, około 1,5cm. Przełożyłam do miski , w której będę wszystko razem mieszać. Następnie dodałam pokrojoną czerwoną paprykę w drobną kostkę, posiekaną natkę pietruszki oraz potarkowany żółty ser.

Na koniec wbiłam jajka, wymieszałam. Drewnianą łyżką nabierałam porcję mieszanki mięsnej i smażyłam na rozgrzanej patelni na olej. Po usmażeniu kotleciki wyjęłam na ręcznik papierowy, aby osączyć kotleciki z oleju.






Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

KLUSKI ŚLĄSKIE

Kluski śląskie co prawda są trochę pracochłonne, ale ich smak z sosikiem wynagradza ten czas :-) Oto mój sprawdzony przepis na kluski.
Ziemniaki należy wcześniej ugotować i ostudzić. Mogą być nawet takie z poprzedniego dnia. Nic nie może się zmarnować. Zasada jest ta sama. Nie ważne z ilu kg ziemniaków zrobicie kluski. Ważne, aby całą porcję podzielić na 3 i dodać mąki ziemniaczanej. Wszystko jest opisane poniżej.

Zapraszam do wypróbowania przepisu🌹



Potrzebne Ci będzie:
1 -1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
1 jajko,
około 1 szklanka mąki ziemniaczanej,


Ugotowane ziemniaki przełożyłam do miski, wyrównałam powierzchnię i podzieliłam na 3 mniej więcej równe części. Jedną część wyjęłam i w to miejsce wsypałam tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Następnie dodałam jedno całe jajko i wszystko razem wyrobiłam na jednolitą masę. Można dodać dodatkowo trochę soli.

Z powstałego ciasta rwałam kawałki ciasta i formowałam kulki w wielkości trochę mniejsze niż mandarynka. Na końcu w środku kulki zrobiłam dziurkę.
Surowe kluski ugotowałam w gotującej się wodzie i podałam z pysznym sosikiem powstałym z mięska z szynki.





Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

PIERŚ KURCZAKA W SOSIE KOPERKOWYM Z PIECZARKAMI

Nasz dzisiejszy obiadek był na szybko, ponieważ mieliśmy zwiedzanie szkoły podstawowej 😊 Córka od września idzie do pierwszej klasy. Emocji było tyle, że do późnego wieczora wspominała jak bardzo się jej podobało w szkole. 
Na pichcenie nie miałam czasu więc zrobiłam oto takie danie. Smakowało wszystkim 😊
Zapraszam do wypróbowania przepisu 🌹



Potrzebne Ci będzie:
2 piersi z kurczaka,
400 ml śmietany 18%, 
1 średnia cebula,
30 dag pieczarek,
1 pęczek koperku,
1 plaska łyżka gałki muszkatołowej,
tłuszcz do smażenia,

W pierwszej kolejności przygotuj 2 patelnie. Jedną większą, głęboką. Drugą standardową taką mniej więcej 25cm szerokości.

Cebulkę pokroiłam w półksiężyce i usmażyłam na głębokiej patelni na oleju. W między czasie pokroiłam pierś kurczaka w paski i przyprawiłam solą oraz pieprzem ziołowym.
Mięsko usmażyłam na drugiej patelni na masełku z obu stron dość krótko, około 2 minuty.  Gotowego kurczaka przełożyłam do usmażonej na złoty kolor cebulki, wlałam całą śmietanę i wymieszałam. Chwilkę dusiłam, aby składniki połączyły się.

Pieczarki pokroiłam w paski i usmażyłam na tej samej patelni co smażył się kurczak.               Gotowe dodałam do mięsa i posypałam pokrojonym koperkiem.
Na koniec do smaku dodałam 1 płaską łyżeczkę gałki muszkatołowej, wymieszałam .
Podałam z makaronem.

Równie dobrze będzie smakować z ryżem czy kopytkami mniam 😋






Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘


Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

CIASTO JOGURTOWE

Ciasto jogurtowe na pewno znacie. Jest bardzo szybkie w wykonaniu i świetnie się sprawdza jak mają nas odwiedzić niezapowiedziani goście. Uwielbiam je do porannej kawki czy tak po prostu coś słodkiego na ząb.
 
Jak macie w kuchni małych chętnych pomocników to z pewnością sprawi im wielka frajda w przygotowaniu tego łakocia. A to, że kuchnia będzie trzy razy bardziej brudna niż powinna to... hmm ważniejszy moim zdaniem jest uśmiech i radość dziecka, prawda?
Do odmierzenia wszystkich składników użyłam tego samego kubeczka po jogurcie.                     Mały kubeczek jogurtu ma dokładnie 150ml więc pozostałe składniki bardzo łatwo odmierzyć.
 
Zapraszam do wypróbowania🌹

Potrzebne Ci będzie:
450 ml mąki,
300 ml cukru,
150 ml jogurtu naturalnego,
150 ml oleju,
3 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cytryna,
tłuszcz i bułka tarta do formy,

Jajka razem z cukrem ubiłam mikserem, aż cukier się roztopił, a masa zrobiła się prawie biała, taka kremowa. Ciągle ubijając wlałam olej.
 

Mąkę przesiałam wraz z proszkiem do pieczenia, dodałam do masy jajecznej. Włączyłam robot na średnie obroty - wymieszałam. Dodałam jogurt.
Cytrynę sparzyłam wrzątkiem, skórkę starłam do ciasta  i dodałam dodatkowo sok z pół cytryny. Wszystko wymieszałam i przelałam do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypaną lekko bułką tartą. Piekłam w temperaturze 190°C przez 45 minut.
 

Po upieczeniu ciasto można polać lukrem. Ja tego nie zrobiłam ponieważ moi domownicy nie przepadają za lukrem więc posypałam cukrem pudrem.
Smacznego ☺





Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

KOTLECIKI Z PIERSI KURCZAKA Z MARCHEWKĄ


Jeżeli znudził się Wam tradycyjny kotlet z piersi kurczaka to zapraszam do wypróbowania tego zdrowego i pysznego przepisu.
Kotleciki zapiekane w piekarniku bez tłuszczu!!!




Potrzebne Ci będzie:
2 piersi z kurczaka,
2 marchewki,
1 jajko
2 szklanki płatków kukurydzianych,
Przyprawy - po 1 łyżce: słodka papryka,
lubczyk lub bazylia, 
przyprawa do kurczaka,

Pierś kurczaka pokroiłam w małą kostkę, dodałam potarkowane na marchewki i przyprawy. Wszystko razem wymieszałam.

Płatki kukurydziane rozdrobniłam na mniejsze kawałki i wymieszałam razem z mięsem i przyprawami.

Z powstałej masy formowałam kotleciki i układałam na papierze pergaminowym.
Piekłam w piekarniku w temperaturze 175°C przez około 20 minut.

Życzę smacznego😊








Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

MUFFINKI Z BANANAMI

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na muffinki z bananami z gazetki "Smaczne i zdrowe" - domowe ciasta i ciasteczka. Są pachnące bananami i niezwykle aromatyczne.
Zapraszam do wypróbowania 😊



Potrzebne Ci będzie:
1 i 3/4 szklanki mąki,
2 duże dojrzałe banany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 szklanki cukru,
1/2 szklanki rodzynek,
90 g rozpuszczonego masła,
2/3 szklanki mleka,


Przygotuj dwie miski. Do jednej wrzuciłam pokrojone banany, zalałam mlekiem. Widelcem rozgniotłam na papkę, odstawiłam.
W drugiej misce połączyłam pozostałe składniki czyli mąkę, proszek, masło, cukier, rodzynki. Obie masy lekko połączyłam drewnianą łyżką - nie mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Gotową masą napełniłam papilotki i piekłam muffinki w temperaturze 180C przez 25 minut.

Smacznego🌹









Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

CIASTECZKA BEZ JAJEK

Nie wiem jak Wy, ale my tzn ja i moja córcia uwielbiamy pichcić 😊 muffinki i ciasteczka to jej ulubiona dziedzina kulinarna 😊 co chwilę by coś piekła. A więc jajka, mąka czy proszek do pieczenia nawet nie ma mowy, aby zabrakło w domu. Zapasy muszą być 🙉
Któregoś razu na facebooku w pewnej grupie kulinarnej baaardzo na czasie były ciasteczka 3 składnikowe. Wyglądały apetycznie, ale jedno mnie dziwiło, że bez jajek i cukru!!! Zrobiłam je po jakimś miesiącu namysłu czy warto? Wiecie co? Kobitki z grupy kulinarnej miały rację - są przepyszne i mięciutkie😋
Zapraszam do wypróbowania🌹



Potrzebne Ci będzie:
50 dag masła (KASIA),
50 dag mąki,
50 dag zmielonego twarogu,

Wszystkie składniki zagnieść, zwinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę.  Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5mm i wycinać ulubione kształty. Ciastka piec w temperaturze 180°C na złoty kolor. Jak lekko przestygną posypać cukrem pudrem.
Smacznego🌹









Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

FAWORKI

Faworki lub chrusty różnie je nazywają.
U mnie w domu nazywane były faworki. Smakołyk, który zna nie jedno pokolenie :-) i pewnie tak jeszcze długo zostanie z uwagi na ciekawy kształt i smak.
Podzielę się z Wami przepisem z książki od dobrze znanej siostry zakonnej Anastazji.
Jest bardzo łatwy do wykonania, ciasto niezwykle mięciutkie, idealnie rozwałkowuję się.
Zapraszam do wypróbowania przepisu.


Potrzebne Ci będzie:
40 dag mąki ( ja użyłam wrocławskiej),
6 żółtek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
12 łyżek gęstej kwaśnej śmietany,
2 łyżki spirytusu, 
1 płaska łyżka soli,
tłuszcz do smażenia, 
cukier puder do posypania,

Na stolnicy mąkę wymieszać z żółtkami, proszkiem do pieczenia, solą, spirytusem i śmietaną. Starannie wyrabiając ciasto, od czasu, do czasu, wybijać ciasto wałkiem na stolnicy, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza. Wałkować partiami, jak najmniej podsypując mąką, aby ciasto nie wyschło.

Ja ciasto podzieliłam na dwie części i każdy osobno wałkowałam na grubość nie więcej niż 0,5 mm. Nożem lub radełkiem wyciąć paski około 15 cm i szerokości około 3-4 cm. Ja osobiście wolę krótsze takie 7-8 cm.
Każdy pasek przekroić w środku wzdłuż i przewinąć ciasto.

Smażyć na tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Poz usmażeniu wyjąć na serwetę, aby ociekł tłuszcz i posypać cukrem pudrem. 
Są przepyszne!!!

Smacznego☺










Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘



Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)


CHLEBEK BANANOWY