Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolką

Szybka i smaczna sałatka dobra na święta, urodziny jak i na grila ☺




Potrzebne składniki:
1 brokuł,
1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka kukurydzy,
2 pierś z kurczaka (mniejsze),
Po 1 łyżce majonezu i jogurtu,
Przyprawy: sól, zioła prowansalskie, troszkę pieprzu.


Brokuł wrzuciłam do osolonej wody i gotowałam około 7 minut. To samo zrobiłam z piersią kurczaka tylko tyle, że gotowałam tak długo aż zrobił się miękki około 10-12 minut.


Fasolkę i kukurydzę odcedziłam z zalewy na sitku i wsypałam do miski.
Pierś z kurczaka pokroiłam w drobną kostkę, a brokuł podzieliłam na różyczki.
Wszystko razem wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i ziołami oraz połączyłam z majonezem i jogurtem.

Odstawiłam do lodówki na minimum 2 godzinki, aby wszystko się przegryzło.
Polecam jest treściwa i smaczna👍





Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)



Czerwona fasolka z kurczakiem

Kolejne proste i szybkie danie, które znika w ekspresowym tempie. Jeżeli nie lubicie czerwonej fasolki lub część Waszych domowników nie lubi fasolki to mogę zapewnić, że w tym daniu fasolka nie zostanie odrzucona na talerzu. Przynajmniej u mnie tak było. Ja osobiście brałam dokładkę, z resztą mąż też 😀
Jeżeli macie swoje pomidorki z działki to możecie użyć takich już bardzo miękkich, które pękają lub malinówki też świetnie się nadają. 
Zapraszam do ugotowania pysznego obiadku.


Potrzebne składniki:
2 piersi z kurczaka, 
1 puszka czerwonej fasoli,
4 duże pomidory lub 6 mniejszych,
1 woreczek ryżu,
1 średnia cebula, 
3 ząbki czosnku,
przyprawa do kurczaka, 
1 łyżeczka cukru (płaska)
szczypta soli, 
oliwa do smażenia,
natka pietruszki,

Przygotowanie tej potrawy proponuje zacząć od sparzenia pomidorków gorącą wodą w celu pozbycia się skórki. Następnie pokroiłam mięsko w kostkę, doprawiłam przyprawą i posypałam pokrojonym czosnkiem. Zostawiłam na chwilę, aby przyprawy połączyły się z mięskiem.

Cebulkę przekroiłam na pół i pokroiłam w półksiężyce, usmażyłam na oliwie z odrobiną soli. W momencie kiedy cebulka nabrała ładnego złotego koloru dodałam kurczaka i wymieszałam. Dusiłam po przykryciem około 7-10 minut.

Następnie dodałam pokrojone w kostkę pomidory, posypałam cukrem (tak dla smaku) oraz wrzuciłam czerwoną fasolkę. Wcześniej przelałam fasolkę na sitku wodą. Ponownie wszystko wymieszałam i dusiłam na małym ogniu do momentu kiedy pomidorki się rozgotowały.

Gotowe danie połączyłam z ugotowanym ryżem i posypałam natka pietruszki. Zamiast ryżu można podać z bułką lub chlebkiem. Na co macie ochotę. Jest wyśmienite!!! Polecam 😋




Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)


Pałki z kurczaka z warzywami i ryżem

Polecam dzisiaj danie, które robi się same w naczyniu żaroodpornym😀 uwielbiam takie. Zamiast pałek mogą być udka, ćwiartki lub zwyczajnie proporcjowany kurczak. Zapraszam do wypróbowania😊


Potrzebne składniki:
6 pałek z kurczaka,
1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię,
2 woreczki ryżu,
500 ml bulionu,
przyprawa do kurczaka,
papryka czerwona słodka,
zioła prowansalskie,
5 łyżek oliwy,

W małym naczyniu (np filiżance) połączyłam olej z przyprawami i powstałą papką natarłam kurczaka. Odstawiłam do lodówki na 2 godzinki.
Do naczynia żaroodpornego wsypałam mrożone warzywa i suchy ryż, delikatnie wymieszałam i zalałam bulionem.


Na górę poukładałam pałki i przykryłam pokrywką od naczynia żaroodpornego. Wstawiłam do piekarnika na 180C i piekłam 1 godzinę i 15 minut.





Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Dzwoneczki dorsza duszone z warzywami

Witajcie. Oto moja propozycja na smaczną i zdrową rybkę. Ryba nie musi być nudna czyli tylko obsypana panierką i siup na gorący tłuszcz. Tym razem dorsz dusiła się razem z warzywami. Ja użyłam dorsza w postaci dzwonka, ale równie dobrze możecie też użyć filet. Polecam!!!




Potrzebne składniki: 
4 szt dorsza dzwonka lub filet,
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona, 
1 średnia cukinia, 
1 cebula czerwona/biała,
4 średnie ziemniaki,
przyprawa do ziemniaków, do ryb i lubczyk,

Rybę doprawiłam przyprawą, obie papryki pokroiłam w paski, ziemniaki, cebulę  i cukinię w krążki.

Na rozgrzanym oleju dusiłam na małym ogniu ziemniaki, wcześniej delikatnie doprawiłam  je przyprawa do ziemniaków. Mieszałam co chwilę, aby wszystkie ziemniaki równomiernie się udusiły. Po około 10 minutach dodałam cebule, a następnie cukinię.



Wszystko razem wymieszałam i dalej pod przykryciem warzywa dochodziły do siebie.


Następnie dodałam papryki. Jak już wszystkie warzywa zrobiły się prawie miękkie (głównie ziemniaki, one potrzebują więcej czasu) poukładałam dorsza na warzywach, dalej dusiłam na małym ogniu.

Danie jest niezwykle aromatyczne, zdrowe i na pewno  zasmakuje osobą kochający zdrowy styl życia.


Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

CIASTO BANANOWY SZAŁ

Mięciutkie, delikatne i mega bananowe ciasto. Przechowując w lodówce ciasto nadal będzie dobre nawet na trzeci dzień. Zaczynając cokolwiek robić radzę zacząć od ugotowania budyniu, aby miała czas ostygnąć ponieważ będzie miksowany z masłem. Ważne, aby masa budyń był chłodny, a nie ciepły!!! Zapraszam do wypróbowania 😊😊😊



Potrzebne składniki:
NA CIASTO:
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki,
1 budyń czekoladowy,
2 łyżki proszku do pieczenia,

KREM:
2 banany, 
puszka brzoskwiń
 lub świeże sezonowe,
350 ml mleka,
budyń waniliowy,
20 dag miękkiego masła,
3 łyżki cukru,


CIASTO: 
Żółtka miksujemy z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym . Białka ubijamy z resztą cukru. Mieszamy z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Wylewamy do wyłożonej pergaminem (tylko dno) blaszki 20 x 32 cm  pieczemy w 180C przez 30 minut i studzimy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika proponuję rzucić blaszkę na podłogę z wysokości kolan.

KREM:
Gotujemy budyń i studzimy, musi być chłodny!!! Miękkie masło ucieramy po trochu z budyniem. Dodajemy kolejno po jednej łyżce, nie wszystko na raz. Do masy budyniowej dodajemy pokrojone drobno brzoskwinie i w większą kostkę banany, mieszamy wszystko razem.

Biszkopt przekrawamy na pół, smarujemy masą budyniową i przykrywamy drugim biszkoptem. Schłodzić w lodówce co najmniej 4 godzinki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Jest proste w zrobieniu, a smakuje wyśmienicie. Najlepsze jest na drugi dzień, a jeszcze lepsze jak już go brak 😁😁😁


Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Leczo z cukinią

Sezon na potrawy z cukiną póki co trwa więc zrobiłam pożywne i sycące leczo ☺ już nie wspomnę o zapachu, który unosi się po mieszkaniu. Od samego wąchania potrawy człowiek robi się głodny☺☺☺ zapraszam do wypróbowania.

Potrzebne składniki:
3 średnie cukinie,
2 czerwone papryki,
1 zielona papryka,
1 średnia cebula,
5 pomidorów,
5 szt kiełbasek śląskich,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,

Cukinie umyłam, przekroiłam wadłuż i pokroiłam w półksiężyce. To samo zrobiłam z cebulką. Papryki pokroiłam w paski, a kiełbaski w krążki.

Na głebokiej patelni rozgrzałam trochę oliwy i usmażyłam na złoty kolor cebulkę. Następnie dodałam kiełbaski, smażyłam do momentu lekkiego zarumienienia się.
Połączyłam z pozostałymi warzywami i dusiłam do miekkości na małym ogniu. Przyprawiłam bazylią, lubczykiem, vegetą i pieprzem.

Ja do lecza dodałam swoje pomidorki z działki, ale można je zastąpić koncentratem pomidorowym.

Zdjęcia potrawy nie mam ponieważ łasuchy zjedli tak szybko leczo, że nie było co fotografować😋 może uda mi się następnym razem?

Kurczak w serowej panierce

Smaczna serowo paprykowa panierka, która równie dobrze smakuje na ciepło jak i zimno. Jeżeli macie już dość klasycznej panierki z bułki tartej proponuję ten przepis.


Potrzebne składniki:
2 piersi z kurczaka,
1 papryka,
15 dag żółtego sera,
pół szklanki mleka,
pół szklanki mąki,
1 jajko,
bułka tarta,
szczypta ostrej papryki, ( można pominąć lub dodać soli)
przyprawa do kurczaka,
lubczyk,


Mięso rozbiłam za pomocą tłuczka i doprawiłam przyprawa do kurczaka i lubczykiem. Odstawiłam na 30 minut do lodówki, w tym czasie zrobiłam surówkę  do obiadu i obrałam ziemniaczki.

Mleko zmiksowałam z mąką, przyprawami i jajkiem. Ser żółty starłam na tarce na dużych oczkach, a paprykę pokroiłam w drobna kosteczkę i dodałam do masy z mąki i mleka, wszystko dokładnie wymieszałam. Wyszła dość gęsta masa o konsystencji gęstej śmietany.



W przygotowanym cieście zanurzyłam wszystkie kawałki kurczaka. Następnie każdy kawałek mięsa obtoczyłam w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanej patelni na oleju z jednej i drugiej strony na małym ogniu. 

Gotowe kotlety osączyłam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Danie podałam z ziemniaczkami posypane koperkiem i surówką z kapusty pekińskiej.
Pychotka😋


Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)


Surówka z pekińskiej do obiadu

Surówki zazwyczaj robię z tego co mam w lodówce lub na to co mam ochotę. Tym razem zrobiłam taką na szybko z 4 składników.



Potrzebne składniki:
5-6 liści kapusty pekińskiej,
1 czerwona papryka,
1 większy ogórek lub 2 mniejsze,
parę pomidorków koktajlowych,
sos vinegret

Kapustę pokroiłam na większe paski/kawałki. Ogórki pokroiłam w półksiężyce, paprykę w paski, a pomidorki na pół. Wszystkie składniki połączyłam razem i polałam sosem winegret. Odstawiłam na chwilę, aby przyprawy połączyły się z warzywami. Szybka i prosta surówka do obiadu. Pychotka!!!


Propozycja podania


Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)


Cukinia zapiekana z mięsem mielonym

Cukinia. Smaczna, zdrowa i lekko strawna. Można z niej wyczarować wiele dań na ciepło i na zimno. Dzisiaj moją propozycją jest cukinia w formie zapiekanki z mięskiem i serem, pychotka.


Potrzebne składniki:
3 średnie cukinie,
50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki),
1 czerwona papryka,
1 cebulka,
przyprawy: sól, pieprz lub\i vegeta, lubczyk, bazylia,
20 dag potarkowanego serka żółtego,

Cukinie dokładnie umyłam w ciepłej wodzie i przekroiłam wzdłuż. Miąższ wyjęłam za pomocą łyżeczki. Nie wyrzucajcie go ponieważ można go drobno pokroić i dodać do farszu. Chyba, że są pestki no to do kosza.
Na patelni rozgrzałam trochę oliwy i usmażyłam cebulkę, aż przybrała złoty kolor. Następnie dodałam mięso mielone wraz z papryką i miąższem z cukinii i smażyłam do momentu, aż mięso straci różowy kolor, przyprawiłam przyprawami do smaku i mleko ostudziłam.


Gotowy farsz nałożyłam do wydrążonych cukinii i zapiekłam w piekarniku w 170°C przez około 30-40 minut, pod koniec pieczenia jakieś 10 minut posypałam żółtym serkiem. Są naprawdę smaczne, pachnące i chce się jescze i jeszcze i jeszcze :-)
Zapraszam do wypróbowania :-)




Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Bułki pszenne na śniadanie

Mięciutkie i pachnące bułeczki pszenne na śniadanie i nie tylko. Łatwe w wykonaniu z dodatkiem słonecznika, pestek dyni lub to na co masz ochotę 😊 polecam. Mi osobiście smakują jeszcze takie ciepłe z żółtym serkiem plus kakao😋😋😋

Potrzebne składniki:
50 dag mąki pszennej,
15 dag drożdży,
300no ciepłego mleka,
1 jajko,
1 czubata łyżka masła lub margaryny,
1 łyżka cukru,
szczypta soli,
Dowolne ziarna lub pestki,

Do małego garnuszka wlałam mleko, dodałam cukier i masło. Wszystko podgrzałam do momentu aż masło się roztopiło. Jeżeli mleko będzie za gorące to proszę przestudzić, żeby było ciepłe a nie gorące ponieważ w zbyt wysokiej temperaturze drożdże mogą nie ruszszyć.
Do ciepłego mleka wkruszyłam drożdże, delikatnie wymieszałam i odstawiłam do momentu, aż drożdże zaczęły "pracować" około 10 minut.

W tym czasie do miski wsypałam mąkę, dodałam jajko i sól i słonecznik. Następnie wlałam gotowy rozczyn drożdżowy i resztę roboty  zrobił za mnie robot kuchenny 😁 za pomocą haczyków przeznaczonych do ciast drożdżowych. Można ciasto wyrobić ręcznie, ale z uwagi na wysoką temperaturę za onknem no i w domu 😏 posłużyłam się robotem.

Wyrobione ciasto odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką kuchenną. Po około 40 minutach gotowe wyrośnięte ciasto rwałam rękoma na kawałki w wielkości cytryny i formowałam kulki. Bułki poukładałam na blaszce z piekarnika na papier do pieczenia i przykryłam na dosłownie 7 minut ściereczką, aby jeszcze troszkę urosły. Gotowe bułeczki tępą stroną noża zrobiłam przedziałek (można pominąć) i piekłam w 190C przez 15-20 minut aż ładnie się zarumienią.

Ważne!!! Proponuję podczas rwania ciasta ręce zanurzyć w mące, aby ciasto nie kleiło się do rąk 👍






Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)

Warzywa z kurczakiem w cieście francuskim

Dzisiaj chciałabym zaproponować obiadek z francuzem :-) połączony z kurczakiem i warzywami. Wersja bez mięsa może być podana w piątek jako danie bezmięsne. Jeżeli nie macie w domu mrożonych warzyw lub zapomnieliście kupić (też tak się zdarza) można skomponować swoją ulubioną mieszankę warzywną, mogą to być: kalafior, brokuł, marchewka, kukurydza, por. Co kto lubi lub co macie w lodówce.
Świetnie smakuje z sosem czosnkowym lub ketchupem :-)

Potrzebne składniki:
2 op ciasta francuskiego,
1 op mieszanki warzyw mrożonych,
25 dag pieczarek,
1 duży filet z kurczaka,
3 jajka + 1 jajko
2 duże łyżki śmietany 18%
przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, vegeta, przyprawa do kurczaka,

Pieczarki pokroiłam w plasterki i udusiłam na 1 łyżce margaryny. Następnie dodałam pokrojonego w kostkę kurczaka, posypałam przyprawą, wymieszałam razem i nadal smażyłam do momentu, aż mięso straciło różowy kolor.



Do mięsa i pieczarek dodałam mrożone warzywa, wymieszałam i przykryłam pokrywką, aby warzywa szybciej się rozmroziły. Po około 7 minutach doprawiłam pozostałymi przyprawami, wymieszałam i smażyłam wszystko razem, aż warzywa zrobiły się miękkie, a woda wygotowała się.
Patelnie zdjęłam z palnika i mieszałam co chwilkę, aby warzywa trochę ostygły. Tortownicę (25cm) natłuściłam margaryna i wyłożyłam 1 porcję ciasta francuskiego łącznie z bokami tortownicy. Ciasto ponakłuwałam widelcem i wyłożyłam przestudzone warzywa. Jajka i śmietanę połączyłam razem i polałam warzywa. Przykryłam drugą częścią ciasta francuskiego i posmarowałam rozkłóconym jajkiem. Można dodatkowo posypać sezamem. 

Piekłam około 35 minut w 220C, aż ciasto ładnie się zarumieniło :-)
Pychotka :-)


Zapraszam na pozostałe moje przepisy😘

Jeżeli podoba Ci się przepis lub/i skorzystałaś/eś z niego będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz komentarz. Wystarczy parę słów :-)




CHLEBEK BANANOWY